Stariji od 30 godina ne mogu na stručno osposobljavanje

Foto: Hina
 
PREDSJEDNIK saborskog Odbora za rad, Mirando Mrsić (SDP), sastao se u utorak s neformalnom skupinom mladih koja ga je upozorila da je trenutnim zakonskim rješenjem osobama starijim od 30 godina onemogućeno stručno osposobljavanje, a time i polaganje stručnih ispita i ulazak na tržište rada.
 
Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) način je da se dođe do stručnog ispita, a granica od 30 godina posebno pogađa ljude koji su se zbog raznih okolnosti kasnije odlučili za studij, osobe s invaliditetom te one s rijetkim bolestima, upozorilo je 15-ak članova skupine "Pravo na stručno osposobljavanje".
 
Ograničavanje dobi za SOR diskriminira starije od 30 godina
 
“Osobe starije od 30 godina u ovom trenutku nemaju nikakvu šansu dobiti stručno osposobljavanje i steći godinu dana radnog iskustva, čime bi mogli konkurirati za radno mjesto”, rekao je Mrsić.
 
"Nonsens je", kaže, "da od svih mjera ograničenje postoji samo za SOR, a svim drugima može se pristupiti bez obzira na dob". Najavio je da će u saborsku proceduru uputiti izmjene zakona o poticanju zapošljavanja, s ciljem da se i pripravništvo promovira kao stručno osposobljavanje, to jest da poslodavcima bude jednako prihvatljivo.
 
Treba li Hrvatskoj još uvijek stručno osposobljavanje?
 
"Mjera poput SOR-a donesena je u vrijeme krize i ispunila je svoju zadaću, Hrvatska izlazi iz krize i vrijeme je da idemo nekim novim koracima u promoviranje zapošljavanja mladih", kaže Mrsić. Nužno je riješiti nezakonito postupanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2016., kada su stopirani svi ugovori i natječaji osoba starijih od 30 godina, iako je tada na snazi bio stari zakon u kojem nije bilo dobnog ograničenja.
 
Najavio je da će se u dogovoru s ministrom zdravstva inicirati zakonske izmjene s ciljem da se omogući stažiranje u radnoj terapiji i izvan zdravstva.
 
Novi sastanak na kojem bi predstavio zakonske izmjene, Mrsić ja najavio nakon Uskrsa, a sugovornike je pozvao da svoje predstavnike pošalju na tematsku sjednicu Odbora na kojoj će 4. travnja biti riječi o politici zapošljavanja i položaju mladih.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.