Stanovnik naselja Parag: Pucnjava je svaki dan. Probleme rade baš ovi na socijali

Screenshot: Nova TV

NAJNOVIJI slučaj pucnjave u romskom naselju u Međimurju, koji je završio ubojstvom jedne mještanke i teškim ranjavanjem još troje mještana, ponovno je otvorio pitanje o problemima u naselju Parag.

Nesigurnost se i dalje osjeća u Paragu. 

Stanovnik naselja Parag: Moglo je i moje dijete tako završiti, svaki dan se puca

"Moglo je i moje dijete završiti tako, moglo je bilo čije dijete", započinje Milan Kranich iz Paraga.

Kaže kako su pucnjave svakodnevne. 

"Pucnjava je, mogu reći da je, svaki dan je tako. Ima ih dosta koji prave probleme u naselju, baš ovi koji dobivaju tu socijalu. Ima nas skoro 80 posto koji su vrijedni dečki, koji rade, ali ovi pojedinačni, pogotovo ovi drogeraši, to je nenormalno, ne možeš ostaviti odjeću vani, već ti maznu", rekao je Kranich reporterki Dnevnika Nove TV.

"Prijetili su da će mi zapaliti kuću"

Mještani koji žive uz romsko naselje pred kamere u pravilu žele uz zaštićen identitet.

"Ljudima se prijetilo, naprimjer, da će ti kamenjem sve prozore polupati, zapaliti kuću. To sam ja osobno doživio, da su mi zaprijetili da će mi zapaliti kuću", kazao je muškarac iz Trnovca.

"Vadila sam drač, kako nam raste vani, i bila sam na sve četiri, sagnuta. Prvo su vozili kosilicu na popravak, a kad su se vraćali, ja to vadim i on mene kako se biciklom vozil tak me nogom gurnuo i ja sam pala. Vikala sam, rekla sam da nije lijepo, što radite, što sam vam kriva kad nisam niti riječi rekla", ispričala je žena iz Držimurca.

"Kradu i automobile, napadaju ako im ne date novac. Više oružja imaju nego naša vojska"

Rijetki poput Dominka govore javno.

"Kradu doslovno, morate se dobro paziti, automobile, to definitivno, napadaju ako slučajno ne date novac... Kaj bum rekel, puno droge ima, kaj se toga tiče oružja imaju više nego naša vojska, to vam je sigurno, nekaj im uzmu, ali oni opet nabave", rekao je Dominko Lovač iz Držimurca.

Poražava i informacija da su dvojica osumnjičenih za pucnjavu imala 110 prijava policije i bila na slobodi.

Odgovor sa suda

S Nove TV su poslali upit sudu u Čakovcu, državnom odvjetništvu, iz kojeg odgovaraju:

"... javno izrečeni i objavljeni podaci 'da dvojica osumnjičenika za nedavnu pucnjavu u romskom naselju Parag zajedno imaju više od 110 kaznenih i prekršajnih prijava' ne mogu se, samo i jedino, dovoditi u vezu s radom ovog i nižih općinskih državnih odvjetništava."

Tvrde i da su sve prijave riješili, donijeli odluke. Sud je, kako se doznaje, imao više predmeta, bile su izrečene i zatvorske kazne. U Čakovcu se najavljuje novi prosvjed.

"Ja isto idem, ići će i par mojih dečki! Gle, jednostavno hoću da živim normalno, bez straha, bez oružja, znači, hoću normalno živjeti, to je to!" kaže Milan Kranich.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.