Srpski odvjetnik: Masovni ubojica iz Mladenovca ne može dobiti doživotnu kaznu

Foto: MUP RS

UROŠ BLAŽIĆ, 20-godišnjak koji je u pokolju kod Mladenovca ubio osam i ranio 14 osoba, jučer je na ispitivanju sve priznao i tužiteljima rekao da žrtve nije poznavao i da je "htio zastrašiti mještane".

Srpski odvjetnik Veljko Delibašić gostovao je na televiziji K1, gdje je komentirao kakvu bi kaznu mogao dobiti masovni obojica. Kaže da ne može dobiti doživotan zatvor.

"Ta kazna može se izreći samo onim osobama koja su u vrijeme izvršenja kaznenog djela imale 21 godinu. S obzirom na to da u trenutku izvršenja kaznenog djela teškog ubojstva Uroš B. nije imao 21 godinu, neće mu se moći izreći najteža kazna. Za to kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od najmanje deset, a maksimalna 20 godina", rekao je odvjetnik.

"Da je imao 21 godinu, primijenila bi se doživotna kazna zatvora. Iste su kazne i za terorizam, najmanje deset, a najviše 20 godina ili kazna doživotnog zatvora, ali i na to se primjenjuje isti Kazneni zakon", dodao je.

"Ako je on zaista učinio to što mu se pripisuje i ako se to utvrdi, onda je 20 godina maksimalna kazna. Pravo svih osuđenika je da podnesu molbu za raniji odlazak iz zatvora nakon izvršene dvije trećine kazne, ali to ne znači da će je sud odobriti", zaključio je.

Treći dan žalosti u Srbiji

U Srbiji je danas treći dan žalosti zbog tragedije u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i masovnog ubojstva u selima oko Smedereva i Mladenovca. Građani diljem Srbije i regije odaju počast žrtvama. U Duboni će danas biti pokopane tri žrtve. Jučer su na beogradskom groblju sahranjena četiri učenika i radnik osiguranja škole na Vračaru. U Malom Orašju pokopana su petorica mladića.

>> Ubojica iz Mladenovca otkrio motiv. Ubojica iz škole istraživao kako izbjeći zatvor

Srbija oplakuje sedamnaest žrtava dvaju nezapamćenih masovnih zločina u Srbiji u dva dana. Zastave su spuštene na pola koplja, a sve aktivnosti počinju minutom šutnje. Pale se svijeće, polaže cvijeće, ostavljaju u tišini razni predmeti na mjestima zločina, ali i trgovima i drugim javnim mjestima.

Na beogradskim grobljima jučer su pokopana četiri učenika i zaštitar koji su ubijeni u pucnjavi u školi. Na seoskom groblju u Malom Orašju kod Smedereva sahranjeno je pet žrtava.

Podsjetimo, u srijedu je u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar učenik sedmog razreda ubio osam učenika i zaštitara, a ranio šest učenika i jednu učiteljicu.

Ni 36 sati nakon tragedije na Vračaru, u Srbiji se dogodilo novo masovno ubojstvo - naoružani mladić Uroš Blažić (2002.) ubio je osmero ljudi u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca. Osumnjičenik za masovna ubojstva priznao je počinjenje kaznenih djela te mu je određeno zadržavanje.

Ozlijeđeni u dvije tragedije zbrinuti su u zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Smederevu. Četiri osobe su u kritičnom stanju. Dvoje je otpušteno iz bolnice, ostali su u stabilnom stanju. Ozlijeđeni u smederevskoj bolnici su van životne opasnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.