Srpski konzul osuđen zbog pomaganja Miladinu Kovačeviću

BIVŠI srpski konzul u New Yorku Igor Milošević dobio je kaznu od godinu i pol dana zatvora zbog pomaganja Miladinu Kovačeviću da pobjegne iz SAD-u u Srbiju u lipnju 2008. godine, javlja B92.

Bivši diplomat Slobodan Nenadović također je proglašen krivim za isto djelo, ali je dobio kaznu od jedne godine zatvora uvjetno s provjerom četiri godine.

Sud je prilikom izricanja presude utvrdio da su optuženi zloupotrijebili službeni položaj koji su imali kako diplomati Srbije u SAD-u jer su znali sve okolnosti vezane sa slučajem Miladina Kovačevića.

Sudac je kazao i kako su Nenadović i Milošević krivi jer su Kovačeviću izdali putni list i tako mu pomogli da napusti Ameriku, iako su znali da se u toj državi vodi kazneni postupak protiv Kovačevića zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda američkom državljaninu.

Sud je u obrazloženju presude naveo i da su oni svojim djelovanjem narušili ugled države Srbije zbog čega je ona morala trpjeti određene posljedice.

Odvjetnici bivših diplomata najavljuju žalbe na ovu, kako kažu, skandaloznu presudu. Obojica bivših diplomata, koji su nedugo nakon te afere ostali bez posla u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, imaju pravo uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.