Srbija i Kosovo se posvađali pred Vijećem sigurnosti UN-a o odluci Međunarodnog suda pravde

MINISTRI vanjskih poslova Srbije i Kosova oštro su se verbalno sukobili pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, na kojem se raspravljalo o Kosovu.

Kako danas prenose mediji u Srbiji, srpski ministar Vuk Jeremić i kosovski Skender Hiseni optužili su jedan drugog za pogrešno tumačenje mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašene neovisnosti Kosova.

Jeremić je u svojem nastupu na sinoćnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a konstatirao da je Međunarodni sud u Haagu u svojem nedavnom mišljenju naveo da deklaracija o kosovskoj neovisnosti nije suprotna međunarodnom pravu, ali ne i da je u skladu sa tim pravom. Dodao je i da Sud u svojoj odluci od 22. srpnja nije Kosovo označio kao poseban slučaj, što su tvrdili veleposlanici nekih zemalja članica Vijeća sigurnosti. "Nikada u povijesti UN-a niti jedna zemlja nije uspostavila državnost tako što se jednostrano odcijepila od zemlje koja joj za to nije dala pristanak. Nadam se da se to sada neće dogoditi po prvi put" upozorio je srpski ministar.

Hiseni: Krajnje je vrijeme da Srbija počne poštivati mišljenje Međunarodnog suda pravde

No njegov kosovski kolega Hiseni na problem gleda sasvim drugačije. On je članicama Vijeća sigurnosti tvrdio da je mišljenje Suda jasno i da je njime Međunarodni sud poručio da je deklaracija o kosovskoj neovisnosti u skladu sa međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 i ustavnim okvirom za Kosovo, a konstatirao je i da je Sud u svojoj presudi rekao da je Kosovo "poseban slučaj. Hiseni je Vijeću objasnio da je Kosovo "poseban slučaj" zato što je u trenutku proglašavanja neovisnosti bilo "dio federacije koja ne postoji", te da je Srbija imala namjeru pod svoju vlast staviti sve konstitutivne jedinice bivše Jugoslavije, pa i Kosovo.

Jedino u čemu se Hiseni složio sa svojim srpskim kolegom jest Jeremićeva konstatacija da su "pogrešne interpretacije sudskog mišljenja vrlo opasne za budućnost Srbije i Kosova". "To je točno i krajnje je vrijeme da Srbija počne poštivati mišljenje Suda, koje je sama tražila" rekao je Hiseni, podsjetivši time da je upravo Beograd od Međunarodnog suda zatražio ocjenu legalnosti kosovskog proglašenja neovisnosti, koju međutim sada ne prihvaća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.