"Split se sjeća žrtava Lore": Oblijepili grad plakatima protiv spomenika 72. bojnoj Vojne policije

Foto: Splitski studenti

SPLITSKI studenti oblijepili su grad plakatima nakon najave kako će Gradsko vijeće danas raspravljati o Prijedlogu rješenja o odobrenju postavljanja spomenika 72. bojni Vojne policije.

U priopćenju poručuju kako bi takav spomenik popraćen natpisom "Pod ovim znakom smo pobijedili" predstavljao povijesni falsifikat te neviđenu uvredu i ponovnu traumatizaciju žrtava preživjelih u tvz Vojno istražnom Centru Lora.

"Pripadnici 72. bojne Vojne policije HV-a, Tomislav Duić, zapovjednik Vojnog zatvora Lora, Tonči Vrkić, Anđelko Botić, Emilijo Bungur i Ante Gudić te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić, u sudskom predmetu “Lora 1”, osuđeni su jer je Sud na temelju izvedenih dokaza nedvojbeno utvrdio da su u razdoblju od ožujka do rujna 1992. u tvz Vojno-istražnom centru “Lora” u Splitu, bez ikakvog pravnog osnova, držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, vrijeđajući njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavajući ih, fizički i psihički zlostavljajući ih, te su ih pri tom mučili i tjelesno kažnjavali – sve do usmrćenja nekih od njih: Gojka Bulovića i Nenada Kneževića. Presuda je u cijelosti potvrđena od strane Vrhovnog suda RH-a i postala je pravomoćna 6. veljače 2007. godine. Zbog toga, ali i procesa koji je u tijeku te niza drugih još neprocesuiranih zločina objavljenih i dokumentiranih od strane Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, smatramo da tom spomeniku nije mjesto u našem gradu jer se nitko od građana Hrvatske ne bi trebao ponositi zvjerskim mučenjima patološkog karaktera koja su se pod zapovjedništvom 72. Bojne Vojne policije odvijala u Splitu", poručuje se u priopćenju.

Plakate su zalijepili na zgradi splitskog Gradskog vijeća, sveučilišnom kampusu, ispred studentske menze i drugim gradskim lokacijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.