Split još nema Gradsko vijeće, sve ovisi o vijećnicima Mosta. Doznali smo što traže

FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

SPLITSKO Gradsko vijeće nije konstituirano. Na današnjoj sjednici dogovoreno je da će se stranke pokušati usuglasiti u idućih 30 dana. 

Sve ovisi o Mostu. Njihov predvodnik Ivica Grković kaže da traže konkretniji model suradnje. 

"Ovo je vrlo ozbiljan projekt. Ono što mi želimo je kroz 15 konkretnih pitanja vidjeti kako se može modelirati naš način funkcioniranja i postići suglasnost", kazao je Grković. 

Nakon sjednice predstavnici splitskog Mosta dali su do znanja da su se našli uvrijeđeni jer su ih neke stranke za vrijeme kampanje nazivale krajnjom desnicom koja s njima ne želi surađivati. 

Puljak: Uzeli su malo vremena

Gradonačelnik Ivica Puljak objasnio je da su "uzeli malo vremena". 

"Želimo na dobrim temeljima započeti projekte za dobrobit građana. Ono što jest definirano je malo bolja uloga predsjednika Gradskog vijeća. Očekujem da ćemo sjednicu imati svaki mjesec u točno određenom terminu", dodao je Puljak. 

Vijećnik njegove stranke Centar, arheolog Luka Baričić, objašnjava kako su zatražili odgodu jer nisu mogli okupiti većinu, a na pitanje hoće li je uspjeti dobiti u narednih 30 dana spremno odgovara: 

"Hoćemo, hoćemo. U zakonskom roku će to biti riješeno bez velikih problema", odlučno će Baričić. Kaže da samo moraju riješiti tehničke detalje. Idući sastanak s Mostom imaju već u srijedu. 

Žele programsku suradnju, ne žele koaliciju

Pitali smo što konkretno Most traži.

"Traže da se definira način suradnje, hoće li to biti kao jedno tijelo ili kao više. Oni ne žele koaliciju, nego programsku suradnju. Nije to ništa komplicirano. Mi se slažemo u dosta stvari i zaista ne vidim tu nikakav problem", dodao je vijećnik. 

Sjednici je nazočio i plagijator Vice Mihanović, predsjednik splitskog HDZ-a. Upitan je li on utjecao na promjenu mišljenja Mosta, odgovara: 
"HDZ ostaje u opoziciji i ne namjerava sudjelovati u postizbornom inženjeringu. Gradonačelniku i 18 vijećnika koji su više puta kroz medije rekli da su složili većinu ostavit ćemo dovoljno prostora da je pokušaju složiti i da što prije Gradsko vijeće krene s radom. Smatramo da je to u interesu grada."

Branka Ramljak: Sram me 

Branka Ramljak s nezavisne liste Ramljak-Mamić rekla je da su pobjednicima izbora rado dali podršku i da se nadaju kako će se situacija početi razvijati za dobrobit građana. 

"Iznenadilo me ovo. Puno me sram, najprije zato što sam ja izabrana od građana i preko 4000 ljudi je dalo glas da budem u Vijeću. Mi kao vijećnici trebali smo se izdići iznad razlika, politika je kompromis, a ne da svatko čuva svoje temelje", kazala je Ramljak. Na pitanje misli li na svjetonazorske razlike odlučno je poručila kako ne misli. 

"Nipošto pritom ne mislim na svjetonazorske razlike, mi smo davno rekli da su ovo komunalni izbori", obrazložila je Ramljak, dodajući da će joj biti jako žao ako zbog ovoga ne budu mogli biti nastavljeni započeti projekti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.