Španjolska aviokompanija planira privremeno otpustiti trećinu radnika

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA aviokompanija Iberia najavila je privremeno otpuštanje između 4000 i 5000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promjena u organizaciji kompanije i pada potražnje za letovima uslijed restrikcijskih mjera uzrokovanih koronavirusom.

Iberia ima letove između Madrida te Zagreba, Splita i Dubrovnika, no zasad je nepoznato hoće li potencijalni pad broja zaposlenika utjecati na te linije.

Španjolski avioprijevoznik je objavio priopćenje u kojem je naveo kako je sindikatima poslao želju za otvaranjem pregovora oko privremenog otpuštanja oko trećine radnika. To je učinio nakon što se vlada i sindikati nisu uspjeli dogovoriti oko produženja izvanrednih državnih mjera uvedenih u ožujku 2020. zbog koronavirusa.

Kažu da je to nužno zbog prilagodbe trenutnim potrebama

Španjolske kompanije tijekom pandemije mogu privremeno otkazati ugovore radnicima. Radnici tijekom tog privremenog otpuštanja (ERTE) primaju 70 posto plaće tijekom prvih šest mjeseci, a zatim primaju 50 posto zahvaljujući vladinim potporama. Ta mjera istječe za devet dana, 30. rujna, a sindikati je nastoje produžiti do 31. siječnja.

S obzirom na neizvjesnost pregovora koji bi se trebali nastaviti ovaj tjedan, a i zbog sporog oporavka zračnog prometa, Iberia želi direktno sa sindikatima dogovoriti uvjete privremenog otpuštanja radnika. Tvrdi kako je to nužno kako bi se broj zaposlenika prilagodio trenutnim potrebama.

Iberia je navela kako prevozi između 30 posto i 35 posto putnika manje nego 2019. godine zbog ograničenja dolaska turista iz SAD-a, Latinske Amerike, Japana i Kine te karantena uvedenih u nekim zemljama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.