S&P 500 indeks postavlja nove rekorde na Wall Streetu

Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu je S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer je splasnuo entuzijazam povezan s dogovorom Washingtona i Pekinga o nastavku trgovinskih pregovora.

Dow Jones ojačao je 69 bodova ili 0,26 posto, na 26.786 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 2.972 boda, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 8.109 bodova.

Rekordna razina drugi dan zaredom

S&P 500 dosegnuo je novu rekordnu razinu drugi dan zaredom, nakon što su prošloga vikenda predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping dogovorili nastavak trgovinskih pregovora i da SAD neće povećati carine na kineski uvoz dok traju pregovori.

No jučer se na najvećoj svjetskoj burzi trgovalo oprezno jer je Trump zaprijetio Europskoj uniji carinama na uvoz 4 milijarde dolara vrijednih europskih proizvoda zbog spora u vezi subvencija proizvođačima zrakoplova.

A kako niz podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, u fokusu ulagača bit će ubuduće monetarna politika i predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

„Ne čudi me što su ulagači oprezni. Moramo vidjeti što će biti tijekom trgovinskih pregovora, moramo vidjeti što će učiniti Fed, a vidjet ćemo u idućih nekoliko tjedana i kakvi su poslovni rezultati kompanija”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

Trgovinski pregovori

S&P 500 indeks porastao je u lipnju gotovo 7 posto, zahvaljujući nadi da će SAD i Kina obnoviti trgovinske pregovore i da će američka središnja banka uskoro smanjiti kamatne stope kako bi podržala rast gospodarstva.

No nakon dogovora o nastavku trgovinskih pregovora, manje je vjerojatno da će Fed smanjiti kamate toliko agresivno koliko su se ulagači nadali.

Doduše, i dalje se očekuje da će Fed već u srpnju smanjiti ključne kamatne stope, ali ne za 0,50, nego za 0,25 postotnih bodova.

Loretta Mester, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je jučer kako nije sigurna da je smanjenje kamata ispravan potez dok se jasnije ne vidi usporava li doista ozbiljno rast američkog gospodarstva.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,36 milijardi dionica, dok je prosječni obujam trgovanja u posljednjih 20 dana iznosio 7,02 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 7.559 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,04 posto, na 12.526 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.576 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.