SOA se oglasila o špijunskom skandalu s BiH

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Screenshot YouTube/Ruptly

SIGURNOSNO obavještajna agencija oglasila se o špijunskom skandalu u kojem se spominju hrvatski obavještajci, islamisti i Kolinda. 

>> Zahtjev za ispravak informacije u članku o SOA-i i špijunskom skandalu u BiH

Optužbe iz BiH da su hrvatski obavještajci naoružavali bosanskohercegovačke islamiste

Podsjetimo Žurnal je jučer objavio kako su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ustvrdila da je "BiH leglo terorizma" i prijetnja sigurnosti cijele regije.

Te je optužbe iznio i ministar  sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izravno je prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da su sve organizirali.

Optužbe su komentirali iz SOA-e.

SOA odbacuje optužbe

"Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. 

Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe. 

Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. 

Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere", priopćila je SOA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.