Snimka se širi Fejsom: Mlada kongresnica razotkrila razmjere korupcije u SAD-u

Screenshot: CSPAN

NOVA AMERIČKA kongresnica Alexandria-Ocasio Cortez, koja je i prije nego je ušla u Kongres postala zvijezda među demokratima - i omražena među republikancima - ponovo je postala viralna zbog svog nastupa na Kongresnom odboru za nadzor.

Ova 29-godišnja demokratkinja iz New Yorka, koja je do prije koju godinu radila kao konobarica, odlučila je zaigrati "kviz korupcije" s etičkim ekspertima koji su saslušani pred odborom.

Postavila im je niz domišljatih hipotetskih pitanja kojima je razotkrila dramatični nedostatak propisa koji bi spriječili da sebični i korumpirani zastupnik čini što god hoće. A onda je pokazala da je situacija s korumpiranim predsjednikom još gora. 

Ocasio-Cortez: Ja sam negativac i želim se obogatiti... Sprječava li me išta u pravnom smislu?

"Hajdemo zaigrati igru munjevitih rundi, ja ću biti negativac i želim se izvući sa što je više loših stvari moguće, idealno kako bi se obogatila i ostvarila svoje interese, čak i ako to znači stavljanje mojih interesa ispred onih američkog naroda", počela je Ocasio-Cortez.

"OK, gospođo Hobert-Flynn. Ja se želim kandidirati. Ako želim voditi kampanju koju potpuno financiraju korporativni odbori za političku akciju (fondovi za prikupljanje sredstava za predizbornu kampanju, poznati po akronimu PAC, s time da se verzija ovog fonda koja može prikupljati neograničena sredstva zove super PAC), sprječava li me u pravnom smislu išta da to učinim?", pitala je kongresnica jednu od etičkih eksperata. "Ne", bio je kratak i jasan odgovor.

Dakle, zaključila je kongresnica, ništa je ne sprječava da koristi "tamni novac specijalnih interesa" iz korporativnih PAC-ova industrije fosilnih goriva, farmacije ili (privatnog) zdravstva.

Zatim je pokazala članak jednog od eksperata iz panela pred njom naslovljen "Ove isplate ženama su bile neprimjerene, ali to ne znači da su bile ilegalne", vezano za skandal oko svota u ukupnom iznosu od nekoliko stotina tisuća dolara koje je predsjednik Donald Trump, odnosno njegov tadašnji odvjetnik Michael Cohen, isplatio navodnim Trumpovim ljubavnicama - porno-glumici Stormy Daniels i Playboyevoj zečici Karen McDougal u zamjenu za njihovu šutnju za vrijeme predizborne kampanje. 

"Potpuno je legalno da potplatim ljude (za šutnju)"

"OK, recimo da sam stvarno, stvarno loš tip. I recimo da imam kosture u ormaru koje trebam prikriti da bih mogla biti izabrana. Mogu činiti svakakve grozne stvari. Potpuno je legalno da potplatim ljude (za šutnju). A to se smatra govorom. Taj se novac smatra govorom", nastavila je Ocasio-Cortez.

"Dakle, sad sam izabrana. Unutra sam. Imam moć da lobiram za, predlažem i oblikujem zakone koji su na snazi u SAD-u. Sjajno. Ima li ikakve čvrste granice, gospođo Hobert-Flynn, u smislu toga koje zakone smijem mijenjati, postoje li ikakva ograničenja na zakone koje smijem pisati ili utjecati na njih, na temelju fondova specijalnih interesa koje sam prihvatila kako bih bila izabrana?", pitala je Ocasio-Corteuz. "Nema ograničenja", odgovorila joj je etičarka.

Ocasio-Cortez je postavila sljedeće pitanje: "Sada, gospodine Mehrbani, ono što na kraju želim je obogatiti se sa što manje rada. To  je ono što stvarno želim kao negativac, zar ne? Dakle, sprječava li me išta da držim dionice u naftnoj ili plinskoj tvrtki i da onda pišem zakone koji će deregulirati tu industriju, koji bi mogli potaknuti dionice te tvrtke da skoče, a da ja tako zaradim mnogo novca?"

"Mogli biste to napraviti", rekao joj je ovaj etičar. 

"Dakle, još je lakše za predsjednika SAD-a (da bude negativac)"

Ova demokratska socijalistkinja je zatim pitala "je li moguće da elementi ove priče vrijede za našu trenutnu vladu i trenutne zakonodavce". I na to je dobila potvrdan odgovor iz panela.  

"Dakle, imamo sustav koji je fundamentalno disfunkcionalan. Imamo ove utjecaje koji postoje u ovom tijelu. Što znači da su ovi utjecaji ovdje, u ovom odboru, i oblikuju pitanja koja se postavljaju vama. Je li to točno?", pitala je Ocasio Cortez. "Da", odgovorio joj je ekspert.  

Ali Ocasio-Cortez tu nije bila gotova. "Vezano za kongresni nadzor koji imamo, ograničenja koja postoje za mene kao kongresnicu, u usporedbi s izvršnom granom vlasti, u usporedbi s, recimo, predsjednikom SAD-a, biste li rekli da Kongres ima istu vrstu kriterija odgovornosti?", pitala je.

"U smislu zakona koji se odnose na predsjednika? Nema gotovo nikakvih zakona koji se odnose na predsjednika", odgovorio joj je ekspert, na što je Ocasio-Cortez poentirala kako za svakog kongresnika, iako imaju izuzetno labava ograničenja u smislu sukoba interesa, svejedno "vrijedi viši etički standard nego za predsjednika SAD-a". 

"Dakle, još je lakše za predsjednika SAD-a (da bude negativac), rekla bih", zaključila je Ocasio-Cortez. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.