Smijenjeni šefovi fonda koji se zaigrao Todorićevim papirima

Foto: FAH, PBZ Invest

KRIZA u Agrokoru izazvala je gubitke u tradicionalno sigurnom obliku ulaganja, kao što su novčani fondovi koji u pravilu nose male, ali sigurne prinose ulažući u kratkoročne državne vrijednosnice i bankovne depozite.

>> Fond PBZ Investa napravio ogroman gubitak zbog Todorića


>> INDEX DOZNAJE: Brokeri koji su pisali Lex Agrokor u isto su vrijeme prodavali Agrokorove dionice

Index je srpnju pisao kako je PBZ Euro Novčani, po svom tipu ultrakonzervativni fond, zbog komercijalnih zapisa Agrokora od početka godine izgubio čak 7,6 posto.

Smijenjene članove Uprave zamijenili članovi Nadzornog odbora


Sada su smijenjeni čelnici PBZ Investa, društva za upravljanje, Igor Pavlović i Silvana Milić. U PBZ-u su potvrdili smjenu, poručivši samo da su od 13. prosinca članovi Nadzornog odbora društva, Marco Bus i Emiliano Laruccia, preuzeli njihove dužnosti, imenovavši ih za zamjenike članova Uprave društva na mandat od tri mjeseca. Dok budu u Upravi, neće obavljati funkcije u Nadzornom odboru.

Četiri, odnosno šest mjeseci uoči sloma Agrokorovih obveznica, kupnjom u dva navrata taj je fond uložio oko 30 milijuna kuna u Agrokorove europske komercijalne zapise.

Kako su Todorićevi komercijalni zapisi predstavljali 5,7 posto imovine, gubitak fonda veći je za tridesetak posto, očito zbog povlačenja imovine iz fonda. To bi značilo da su neki od njihovih ulagača bili oprezniji ili informiraniji od upravitelja fondova. Na početku godine imovina PBZ Euro novčanog fonda iznosila je 625 milijuna kuna, sada imaju 155 milijuna kuna. 

Za razliku od novčanih fondova koji su gotovo svi poslovali u plusu, većina dioničkih fondova koji ulažu u Hrvatskoj pretrpjeli su snažne gubitke u protekloj godini zbog krize u Agrokoru.

Jedino InterCapitalov fond izbjegao velike gubitke


Izuzetak je InterCapitalov SEE Equity koji je u vlasništvu Interkapital grupe koja je surađivala na izradi Lex Agrokora, o čemu je Index već pisao. Jedini fond koji je ulagao u hrvatske dionice i nije pogođen krizom u Agrokoru u plusu je od početka godine 8,1 posto. Na našu molbu da nam odgovore koliko su, na kraju tri kvartala zaključno s onim 31. ožujka 2017., imali u InterCapital SEE Equity fondu dionica Agrokorovih kompanija, pozvali su se na povjerljivost podataka.

Mirovinci promaknuli Buka koji je bio u NO-u Leda


Mirovinski fondovi koji su financirali Todorićeve vratolomije i prouzročili gubitke za porezne obveznike nisu, za razliku od PBZ Investa, smjenjivali svoje kadrove. Tako je, primjerice, Kristijan Buk, koji je bio član Nadzornog odbora Leda koji nije stopirao milijarde jamstva koji sada opterećuju kompaniju, nakon te epizode nagrađen i postao je predsjednik Uprave Allianz ZB društva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.