SLUŽBENA KOLONA U JASENOVCU PUNO MANJA Antifašisti pred Plenkovićem razvili transparent

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

U JASENOVCU se održava državna komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora.


U znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenike logora, na komemoraciji sudjeluju predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanikom predsjednika Hrvatskoga sabora, Markom Sladoljevim.



Službena komemoracija


Uz premijera tu je i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi. Nazočila su i izaslanstva HDZ-a, HSLS-a, Mosta i Narodne stranke-Reformista.

Oni su zajedno sa izaslanicom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, predstojnicom njezina ureda Anamarijom Kirinić, položili zajednički vijenac za žrtve u ime Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Vlade.



Bitno manja kolona


Kolona je, kako se primjećuje, bitno manja nego ona jučer.


U 11 sati počela je komemoracija, koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Tijekom komemoracije, kojoj nisu prisustvovali preživjeli logoraši, nije bilo govora, a održan je program u kojemu su, nakon minute šutnje, sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i glazbeni umjetnici. Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve, koju su molili katolički svećenik i muslimanski imam.


Transparent za službenu kolonu

Pred službenom kolonom, antifašisti su raširili transparent na kojemu je pisalo "Uklonite ustaški pozdrav".



Tri komemoracije

Iako je osnovano Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, i ove godine se u Jasenovcu održavaju tri komemoracije.

Jučer je bila komemoraciju u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća.

>> PLJUSKA VLADI Američka veleposlanica u Jasenovcu s antifašistima i Srbima

Sutra se očekuje jedna u organizaciji židovske zajednice.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina. Najviše je u 1.337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

Od 1.073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni.


 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.