Slovenski parlament potvrdio novu vladu

Foto: EPA

SLOVENSKI parlament je na izvanrednoj sjednici s 45 glasova za i 34 protiv potvrdio novu koalicijsku vladu Marjana Šarca, koja će djelovati kao manjinska uz potporu krajnje ljevice.

Marjan Šarec, diplomirani glumac koji je prije imao iskustva samo u lokalnoj politici kao gradonačelnik Kamnika, kao 40-godišnjak dosad je najmlađi premijer u povijesti samostalne Slovenije.

Njegovu vladu sastavlja 5 stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, no potporu u parlamentu temeljem posebnog protokola o suradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica (L) koja se večeras suzdržala od glasanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi sudjeluju i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara, koji je potvrđen za novog ministra vanjskih poslova.

Šarec je prije glasanja u parlamentu kazao da je glavni prioritet njegove vlade sređivanje stanja u javnom zdravstvu te da poziva na konstruktivnost i odgovorno djelovanje svih resora.

Službena primopredaja dužnosti između starog i novog premijera predviđena je za petak, kad će doći i do promjena u ministarstvu vanjskih poslova koje od Karla Erjavca preuzima Cerar.

Analitičari navode da u vanjskoj politici nove slovenske vlade ne treba očekivati veće promjene, a Cerar je već potvrdio da će u odnosima s Hrvatskom inzistirati na provedbi arbitražnog rješenja koje Hrvatska ne priznaje, no da istodobno ostaje otvoren za dijalog i dobrosusjedske odnose.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.