Sljedećeg tjedna najmanje 100 tisuća Hrvata prosvjedovat će protiv Vlade

"SINDIKATI su odlučili, oko 100 tisuća do 180 tisuća članova sindikata javnih službi sljedećeg tjedna kreće u štrajk", objavili su danas predstavnici osam sindikata javnih službi predstavljajući rezultate referenduma. Prema istima na referendum je izašlo oko 86 posto članova sindikata javnih službi koje broje oko 180 tisuća članova, a njih 72 posto izjasnilo se kako odbora sindikalne akcije među kojima su osim štrajka i prosvjedi.

Neka daju ostavku

Čelnici sindikata danas su snažno kritizirali Vladu Ive Sanadera, a posebno su bili "na piku" potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kao i ministar financija Ivan Šuker.

"Očekujemo od potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor da podnese ostavku pa da malo i Hrvatska odahne od nesposobnosti i lošeg rada", rekao je danas predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić odgovarajući na kritike Vlade kako su imali nekorektno referendumsko pitanje. Pitanje je glasilo; Hoćete li sudjelovati u štrajku za dostojanstvo i pravednu cijenu našeg rada?

"Opet ćemo organizirati referendum kroz koji ćemo pitati članove slažu li se s prijedlogom koji su s Vladom potpisali državne službe, ako to odbiju, neka u Vladi daju ostavku", pojasnio je Ribić.

Tužit će i prosvjedovati

Razlozi velikog štrajka kao i prosvjeda leže u činjenici kako je Vlada jednostranom odlukom smanjila osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama, za šest posto vrativši ih tako na razinu iz 2008. godine. Reakcije Vlade uslijedila je nakon što su sindikati javnih službi odbili potpisati sporazum o smanjenju plaća koji su prethodno potpisali Sindikati državnih službi, a tako je jednostrano razvrgnut i kolektivni ugovor iz rujna 2008. godine, za što će Sindikati tužiti državu.

Izrazi socijalnog nezadovoljstva neće biti samo štrajk već kombinacija štrajkova i prosvjeda do ispunjenja zahtjeva, a sasvim će sigurno početi 12. svibnja, pet dana prije lokalnih izbora.

M.M.
Foto: Robert Belošević (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.