Slavonac prevaren na internetu. Platio je kombajn koji mu nikad nije stigao

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

MUŠKARAC s područja Đakova je tri tjedna čekao da mu stigne kombajn koji je u kupovini preko interneta platio nekoliko tisuća eura. 

Platio nekoliko desetaka tisuća kuna

Kako doznaje Glas Slavonije, muškarac je uplatio nekoliko tisuća eura, odnosno više desetaka tisuća kuna nepoznatom prodavaču još u drugoj polovini prošle godine. 

Primio je predračun, obavio uplatu i čekao da stigne kombajn. Vjerovao je kako je dobro prošao jer je kombajn kupio za samo nekoliko tisuća eura. No, budući da kombajn nije stizao tjednima, 46-godišnjak je sve odlučio prijaviti policiji.

"Tijekom studenoga 2018. godine 46-godišnjak je preko interneta na području Đakovštine s nepoznatim počiniteljem dogovorio kupnju kombajna te je nepoznatom počinitelju uplatio nekoliko desetaka tisuća kuna. Kombajn mu nije isporučen, niti mu je vraćen novac. Tragamo za nepoznatim počiniteljem", izvijestili su iz policije.

Glasu su u policiji rekli i kako se radi o klasičnoj prevari dovođenjem u zabludu te kako ovakve prevare nisu rijetkost. Često su njihov predmet automobili, uglavnom iz drugi zemalja.

Ovo nije jedini takav slučaj

Jedan Slavonac prevaren je i u kupnji pojačala.

"Tijekom prosinca 33-godišnjak je u Osijeku preko internet-oglasnika dogovorio prodaju glazbenog pojačala s nepoznatom osobom u Zagrebu. Počinitelj mu je poslao fotografiju potvrde o uplati nekoliko tisuća kuna te mu je 33-godišnjak poslao pojačalo, nakon čega je utvrdio da mu novac nije uplaćen. Tragamo za nepoznatim počiniteljem", izvijestila je policija. 

Poljoprivrednici iz Đurđanaca pokraj Đakova, obitelj Markić, često kupuju poljoprivrednu mehanizaciju preko interneta. Glas je razgovarao sa Sašom Markićem koji im je rekao da rizik postoji, ali i kako postoje načini da se osigura pri kupovini. 

"Svjesni smo rizika, no mi svaku kupnju uvijek prethodno dobro provjerimo. Radimo samo s tvrtkama o kojima se informiramo od drugih, a pratimo i njihove službene stranice, tražimo garanciju, raspitamo se kako posluju i drugo. Jer, kupnja preko interneta bude povoljnija i više tisuća eura. Posljednje što smo kupili je traktor - kupili smo ga preko interneta od jedne tvrtke za 16.000 eura, a inače je 30.000 eura", rekao je.

Dodao je i da su uvijek na oprezu.

"Uvijek dobro prođemo, ali smo oprezni, a to znači da privatni oglasi preko interneta ne dolaze u obzir, samo oglasi tvrtki koje možemo provjeriti", rekao je i ispričao za jedan slučaj prevare. 

"Prije desetak dana čovjek iz Slavonskog Broda tako je planirao kupiti Mercedes i uplatio 25.000 eura. Došao je na naznačenu adresu, a ondje ni prodavača ni Mercedesa", rekao je Markić. 

"Ljude privuče niska cijena"

Član Izvršnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić čuo je za slične slučajeve. 

"Ljude privuče povoljna, niska cijena i misle kako su do željenog stroja došli povoljno. Tako se, očito, i poljoprivredniku iz Dragotina ‘zamaglilo’ pred očima kada je čuo da za samo nekoliko tisuća eura može kupiti kombajn. A sada ni kombajna ni novca. Preostala mu je samo mogućnost da stvar prijavi policiji", rekao je i dodao kako kupovina kombajna za nekoliko tisuća eura zvuči bajkovito ako se zna da klasični i manji model sa 150 konjskih snaga motora, star 30-ak godina, ne ide ispod 10.000 eura.

"Malo noviji, oko 20 godina starosti, ne ide ispod 50.000 eura. Novi, srednji kombajn je od 100.000, a najnoviji, veliki, s ‘ful‘ opremom i 200.000 eura", zaključio je za Glas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.