Skupljeno 10 milijardi dolara za Haiti



MEĐUNARODNI donatori obećali su dati  gotovo 10 milijardi dolara za Haiti, kojeg je 12. siječnja pogodio stravičan potres i uništio glavni grad, te uzrokovao smrt preko 200.000 ljudi.

Od obećanih 9,9 milijardi dolara, 5,3 milijarde bit će donirane u ovoj godini, što uvelike premašuje cilj od 3,8 milijardi koje su organizatori konferencije namjeravali skupiti. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je kako su "prijatelji Haitija reagirali bolje nego što se očekivalo", a najavio je i da će korištenje donacija biti transparentno i praćeno preko interneta.

Najviše obećali SAD i EU

Uz 220.000 poginulih i 1,3 milijuna koji su ostali bez doma, Haitiju je potreban svaki novčić kako bi ponovno izgradio razorenu infrastrukturu i pomogao stanovništvu koje se nalazi na rubu gladi.

Najviše novaca obećali su SAD i Europska unija. SAD će dati 1,15, a europska unija 1,6 milijardi dolara kako bi pomogli poljoprivredi, energetskim potrebama, zdravstvu i sigurnosnom sustavu.

Još dobih vijesti

Na konferenciji je sudjelovalo gotovo 140 zemalja, međunarodnih organizacija kao što su Svjetska banka i MMF, i nevladinih organizacija. Predviđa se da će Haiti u sljedećih 10 godina trebati najmanje 11 milijardi dolara kako bi uspio ponovno izgraditi razrušenu zemlju.

Korištenje donacija nadzirat će Prijelazno povjerenstvo za pomoć Haitiju, koje će voditi premijer Jean Max Bellerive i bivši američki predsjednik Bill Clinton. Povjerenstvo će imati mandat od 18 mjeseci, nakon kojega bi trebalo kontrolu nad sredstvima prepustiti vladi.

Svjetska banka obećala je 479 milijuna dolara, Kanada 390, Brazil 172, a Japan 100.

Odmah nakon konferencije, UN je objavio još jednu dobru vijest za Haićane. Do jučer se vjerovalo da će pred sezonu kiša iz područja u i oko Port-au-Princea morati biti evakuirano preko 200.000 ljudi, no UN sada kaže da će se morati evakuirati samo 9.000.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.