Danska škola raspoređuju učenike prema etničkoj pripadnosti: "Imamo previše djece migranata"

Screenshot: Google Street View

ŠKOLA u Danskoj našla se na udaru kritika zbog odluke da se učenike po razredima raspoređuje na osnovu etničke pripadnosti. Kao razlog za tu mjeru navodi se želja da etnički Danci ne postanu manjina u pojedinim razredima.

Od sedam prvih razreda srednje škole u predgrađu grada Aarhusa, tri će razreda imati limit od 50 posto učenika imigrantskog porijekla. Ostala četiri razreda bit će sastavljena isključivo od učenika koji nisu etnički Danci.

Broj učenika koji nisu rođeni u Danskoj, ili su djeca imigranata, u zadnjih devet godina u toj je školi narastao na 80 posto.

Ravnatelj škole poriče optužbe da je riječ o diskriminaciji, i kaže kako je cilj ove odluke poticanje integracije, te nastojanje da se izbjegne gubitak i ovako malobrojnih učenika koji su etnički Danci.

"Potreban je dovoljan broj učenika iz obje grupe da bi se postigla prava razina integracije u razredu", rekao je ravnatelj za danske medije.

Odluka su kritizirali predstavnici manjina i borci za ljudska prava, ali danska ministrica sklona je prihvaćanju te ideje.

"U temelju ovog problema nalazi se činjenica da u Danskoj imamo prevelik postotak učenika koji nisu danskog etničkog porijekla", napisala je ministrica na Facebooku. Za medije je izjavila da razmatra zakonska rješenja kojima bi se srednje škole u Danskoj učinile etnički raznovrsnijima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.