Škare-Ožbolt: Samo je predsjednik mogao otpečatiti kuverte s transkriptima

"U ODNOSE Mesić-Karamarko nemam namjeru ulaziti. Ja samo govorim o činjenicama. Otvaranje transkripata je podlijegalo Zakonu o zaštiti tajnosti podataka i svi transkripti su bili u sobi koja je bila označena kao sef, i koja je bila čuvana pod ključem i pod šifrom", kazala je za Index Vesna Škare-Ožbolt, nekadašnja savjetnica predsjednika Tuđmana i predstojnica Ureda predsjednika.

Ne može se, ustvrdila je, bez znanja prvog čovjeka raditi ništa na dokumentaciji koja je označena, koja se nalazi u zaštićenoj sobi, pod šifrom i protokolom. "Ono što je meni poznato, jest da je Haag tražio transkripte i to sa već točno određenim stranicama, a ne cijele transkripte. U Haagu su imali informaciju o broju i sadržaju transkripata i to su jasno dali do znanja", ističe.

Škare-Ožbolt kaže i da nije točno da stenogrami nisu bili pod tajnom, budući da je svaka kuverta koja je bila u toj sobi bila zapečaćena, na njoj je u desnom kutu bila oznaka državna tajna ili strogo povjerljivo, a otraga je bio pečat predsjednika. "One su se mogle otpečatiti izričito po nalogu predsjednika", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.