Sjećate se CRO kartica? Od 40.000 naručenih koristi ih se samo 2300

Foto: 123 RF, Index, Goran Stanzl/Pixsell

O CRO karticama pričalo se dvije godine, a bivši ministar turizma Gari Cappelli odlučio je pokrenuti taj projekt u najgore vrijeme - kad vlada pandemija i kad su poslodavci suočeni s manjkom prihoda, zbog čega imaju problema s isplatom plaća.

No Cappelli nije odustao od projekta i tako su od srpnja u opticaj krenule CRO kartice, a Index prvi doznaje koliko je poslodavaca uplatilo novac svojim djelatnicima na ove kartice, a koje mogu koristiti u ugostiteljskim i smještajnim objektima i turističkim agencijama u Hrvatskoj.

Od dobro upućenog izvora doznajemo da se od srpnja koristi 2300 kartica te da je na njih od 8. srpnja do 30. rujna uplaćeno oko 3 milijuna kuna, a dosad je od tog iznosa potrošeno milijun kuna.

"Putem Cro kartice je obavljeno milijun kuna transakcija i to sve preko jedne banke", rekao nam je dobro upućeni izvor.

Kako doznajemo, oko tri milijuna kuna uplatile su sve redom privatne tvrtke svojim radnicima, no nismo uspjeli doznati koje su to.

Novac uplaćivali privatnici

Ne znamo koliko je točno iznos koji privatnik uplatio svom djelatniku, no ako bismo išli podijeliti ukupni iznos, ispada da je na karticu uplaćeno oko 1300 kuna, a potrošeno oko 430 kuna, no kako smo naveli, to nije točan izračun jer je netko mogao uplatiti više, a netko manje. Doznajemo kako su neki poslodavci iz privatnog sektora isplaćivali bonus svojim djelatnicima preko te kartice.

Podsjetimo kako je Ministarstvo turizma za vrijeme ministra Cappellija Indexu u lipnju odgovorilo da su naručili 40.000 kartica od Hrvatske poštanske banke.

>>Fijasko s Cro karticama postaje sve gori. Naručeno 40.000 komada, nitko ih ne želi

Kako pak doznajemo od izvora u Ministarstvu turizma, svjesni su da ovaj projekt, koji su naslijedili od prošlog ministra, nije došao u najbolje vrijeme s obzirom na koronakrizu, no smatraju kako je dugoročno riječ o dobrom projektu.

Razmišlja se o online korištenju, to su tražili iz Glasa poduzetnika

Radi se i na tome da se kartice mogu koristiti i online, što sad nije slučaj, a upravo je udruga Glas poduzetnika upozoravala na veliki minus ove kartice, navodeći da u vrijeme kad se sve obavlja putem interneta nije normalno da se ova debitna Cro kartica ne može koristiti na taj način.

U Ministarstvu turizma smatraju da ova kartica koristi i korisniku i firmi koja želi sudjelovati, a cilj im je uključiti što više banaka i firmi iz privatnog sektora kako bi pokrenuli hrvatsku ekonomiju.

U Ministarstvu turizma Indexu su odgovorili kako je hrvatska turistička kartica dugoročan projekt, zamišljen kao novi instrument pogodnosti za zaposlenike, poslodavce, ali i za svakog građana koji želi imati karticu jer za to ne postoji nikakvo ograničenje.

"Glavne karakteristike Hrvatske turističke kartice su - mogućnost korištenja iste tijekom cijele godine (neovisno o sezonama), na području cijele Hrvatske, bez ograničenja roka. Putem kartice mogu se kupovati brojne turističke usluge svugdje u Hrvatskoj. Sve što osoba treba napraviti je u banci zatražiti karticu i nakon toga je može koristiti u bilo kojem objektu koji nudi turističke usluge i ima POS uređaj. Točan broj poslodavaca koji svojim zaposlenicima uplaćuju sredstva na turističku karticu ne možemo znati s obzirom na to da karticu otvaraju privatne osobe", kazali su Indexu u Ministarstvu turizma.

Ministarstvo: Građani mogu tražiti izradu kartice u banci i sami si uplatiti novac

Poslovni subjekti u smislu objekata u kojima se kartica može koristiti su, navode u Ministarstvu, svi ugostiteljski objekti koji pružaju usluge pripremanja hrane i pića, objekti koji pružaju uslugu smještaja, turističke agencije i turoperatori za plaćanje turističkih usluga te subjekti za najam (leasing) brodova.

Za sudjelovanje u projektu od strane poslovnih subjekata kod kojih se koristi kartica nije potrebna nikakva dodatna prijava, već je jedini uvjet da prodajno mjesto ima POS uređaj za plaćanje karticama. Drugim riječima, svaki subjekt koji ima POS uređaj i nudi prethodno navedene usluge već u ovom trenutku je, navode u Ministarstvu, uključen u projekt.

"Poslodavci imaju mogućnost svojim radnicima isplatiti do 2500 kuna godišnje na hrvatsku turističku karticu te se isto tretira kao primitak na koji se ne plaća porez na dohodak. To s jedne strane poslodavcima otvara mogućnost da radnike neoporezivo nagrade, a sami radnici, naravno, da budu nagrađeni. Istovremeno, svaki punoljetni građanin može u banci zatražiti 'Hrvatsku turističku karticu' te na nju može uplatiti iznos koji želi, odnosno nema minimalnog iznosa koji može uplatiti", stoji u odgovoru Ministarstva turizma za Index,.

U Ministarstvu turizma su nam također rekli kako u ovom trenutku pravni subjekti u javnom sektoru nemaju mogućnost isplate sredstava radnicima, no da zato svi građani imaju mogućnost traženja izrade kartice u banci te vlastite uplate sredstava na istu.

Pomoću te kartice mogu, dodaju, koristiti brojne popuste i plaćati jeftinije turističke aranžmane u agencijama, smještaj po hotelima i uslugu u ugostiteljskim objektima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.