Silovatelji će u Srbiji uskoro nositi elektronske narukvice



SRBIJA će uskoro uvesti elektronsku kontrolu silovatelja i višestrukih povratnika koji su odslužili zatvorske kazne za ta nedjela, a koji će nakon izlaska iz zatvora morati nositi elektronske narukvice putem kojih će se pratiti njihovo kretanje.

Državni tajnik srpskog Ministarstva pravosuđa Slobodan Homen novinarima je danas izjavio da će sustav elektronske kontrole zaživjeti u narednih 30-ak dana, a osim silovatelja njime će biti obuhvaćeni i obiteljski nasilnici, koji se često vraćaju istim djelima, te pritvorenici i osuđenici na kaznene mjere kućnog pritvora i kućnog zatvora, čime će se, kako se očekuje, smanjiti preopterećenost srpskih zatvora.

Kako prenosi beogradska agencija Tanjug, obavezno nošenje elektronske narukvice nalagat će sud ovisno o slučaju, a ona će se kao mjera predostrožnosti određivati uz osnovnu kaznu zatvora ili pak bez nje. Osuđenik ili bivši zatvorenik biti će obavezan 24 sata dnevno nositi elektronsku narukvicu, koja će u svakom trenutku preko GPS sustava biti povezana sa kontrolnim središtem u Ministarstvu pravosuđa. Na ekranu središta će se u svakom trenutku pratiti kretanje osobe, odnosno krši li ona sudske odredbe zabrane ulaska u određene zone i prostore.

Sankcije za nepoštivanje odluke suda, odnosno mjere elektronskog nadzora, biti će direktno upućivanje osobe na dalje odsluženje zatvorske kazne, naglasio je Homen. On je dodao kako se nada da će prvih 200 osoba dobiti elektronski nadzor već do kraja ove godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.