Šibenik je ovog tjedna bio gastronomsko središte Hrvatske

Foto: Pelegrini

RUDOLF ŠTEFAN, čiji je restoran Pelegrini ove godine dobio svoju (prvu) Michelin zvjezdicu, okupio je u Šibeniku oko 400 ljubitelja dobre hrane na Chef's Stageu - internacionalnom kongresu gastronomije i ugostiteljstva, koji se održao 19. i 20. ožujka.

Šibenik, koji je do prije nekoliko godina bio na gastronomskim, ali ni turističkim mapama, zahvaljujući Štefanu i njegovoj organizacijskoj ekipi - Luciji Bilandžić i Hrvoju Petriću - dobio je najvažniji gastronomski događaj koji je ugostio više desetaka vrhunskih chefova.

Rudolf Štefan


Na prvom mjestu možemo spomenuti Anu Roš iz Hiše Franko koja je prošle godine ponijela titulu World's best female chef. Na kongresu je sudjelovao i Sebastian Frank iz berlinskog restorana Horvath koji je Madrid Fusión upravo proglasio Europskim chefom godine za 2018. Slijede Maksut Aşkar iz restorana Neolokal u Istanbulu, Sven Wassmer iz švicarskih Alpa i restorana 7132 Silver, mladi i perspektivni Oliver Piras iz restorana AGA itd.


Na kongresu su sudjelovali chefovi iz različitih dijelova svijeta - od Kine do Rusije, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Italije, Austrije, Nizozemske, Portugala, Turske, Slovenije, Srbije sve do hrvatskih chefova poput Davida Skoke, Priske Thuring, Mate Jankovića, Tee Mamut, Gorana Kočiša i mnogih drugih.

Prvog dana Chef's Stagea održana su četiri panela na kojima su teme bile SWOT analiza regionalne gastronomije, zatim zakonski okviri, odnosno regulativa, razgovaralo se i o važnosti lokalnih namirnica u vrhunskoj gastronomiji, te o kreiranju turističke destinacije.

 

Sljedećeg dana teme su bile edukacija i razvoj karijere, trendovi u gastronomiji, a posebnu pažnju dobili su i lokalni proizvođači - ta se tema provlačila kroz više diskusija.

Kako su i sami organizatori naglasili, cilj im je "sustavno povećavati mrežu 'mali proizvođač – restoran', naglašavati važnost održivog razvoja, predstaviti ugostiteljstvo kao karijerni odabir unutar kojeg se može konstantno razvijati i educirati te svjesno zajedničkim snagama planirati buduće pravce regionalne gastronomije, prepoznavati trendove te nalaziti načine kako ih uspješno implementirati u lokalne kuhinje, te istaknuti da je naša regija itekako vrijedna svjetske pažnje".

U sklopu kongresa priliku za predstavljanje imali su i proizvođači pa su posjetitelji mogli vidjeti štand s proizvodima poznatog istarskog tartufara Zigantea. Prisutan je bio i Chiavalon sa svojim maslinovim uljima. Tu je bio i Tihomir Smoljanec i njegov Meat the King proizvodima s hrvatskih farmi. Predstavio se i Karlo Ban, čiji su noževi vrlo popularni u kuhinjama vrhunskih chefova. O nekima od njih ćete više moći čitati sljedeći dana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.