Seljaci već smijenili ministra Pankretića

PREGOVORI između predstavnika Vlade Ive Sanadera i seljaka, odnosno ratara, danas su trebali započeti u Zagrebu, no službeno je priopćeno kako sastanka ipak neće biti. 

Prema neslužbenim izvorima, još u nedjelju navečer nitko od predstavnika ratara nije ni bio pozvan u Zagreb, a još sinoć nisu znali reći kada će i hoće li pregovori početi. Da je sastanak odgođen nisu znali ni predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo,predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek, kao i dio predstavnika ratara iz Slavonije koji su danas došli na Markov trg točno u podne i to prema ranijem dogovoru. Spremni za pregovore, danas su našli tek zatvorena vrata Vlade!

No, nakon natezanja i čuđenja ministara koji nisu znali za današnje pregovore, uključujući i potpredsjednicu Jadranku Kosor, ipak je dogovoreno kako pregovori počinju sutra u 14 sati. Prvu "postavu" Vlade čine potpredsjednica Jadranka Kosor, ministar Petar Čobanković, te ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Među pregovaračima nema HSS-ovca Božidara Pankretića kojeg seljaci više ne doživljavaju kao "svog" ministra poljopcrivrede.

Vraćamo se

Nezadovoljni seljaci koji su ostali ispred zatvorenih vrata na Markovu trgu, poručili su kako se vraćaju 1.srpnja u Zagreb sa svojim traktorima ako Vlada ne ispuni svoja obećanja.

Ratari koji se osjećaju prevarenima, nakon prošlotjednog pohoda traktorima na Zagreb, traže zaštitnu cijenu pšenice od 1,25 kuna,  a traži se "zaštita" i za uljanu repicu od 2,50 kuna.

> Upozorenje iz EU: Nema šanse da zabranite uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda

> Ministar Pankretić se vratio u Zagreb!

> Traktori napustili Zagreb, ratari se osjećaju prevarenima

> Seljačka buna - Kuterovac: Nas 200 traktora u Zagrebu ne impresionira

Navodno Vlada traži od svojih strateških partnera, prije svega od Ivice Todorića, garancije za otkupnu cijenu, no kako je rekao Josip Friščić, Todorić nema novac.

Podsjetimo, nakon dvodnevne blokade Zagreba i opsade oko 300-tinjak traktora te nakon petosatnih pregovora koje su vodili potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec seljacima je obećana  minimalnu ciljanu cijenu za mlijeko od 2,20 kuna što je daleko ispod 3,80 kuna koliko su tražili mljekari. Također, Polančec je obećao i privremenu mjeru zabrane uvoza sira i mliječnih prerađevina, a bez datuma ispunjenja obećani su pregovori o moratoriju za kredite koji su išli za kapitalna ulaganja za farme te za kredite za nabavu osnovnih sredstava.

Obećanje vrijedno milijardu i pol kuna

Nakon obećanja Vlade, svega dva dana kasnije, shvatilo se kako za ispunjenje rečenog treba osigurati iznos od milijardu i pol kuna koje Ministarstvo poljoprivrede nema. To je jasno rekao ministar poljoprivrede Božidar Pankretić koji nije bio u Zagrebu za vrijeme "seljačke bune", dok je premijer Sanader javno pozvao svoje ministre da preispitaju sve stavke te da se novac nađe. Štoviše, iz Europe odmah je stiglo i upozorenje kako blokada uvoza nije moguća. 

Svakako, danas će biti zanimljivo pratiti i reakcije HSS-a koje su se mijenjale u posljednjih tjedan dana. Prvo se prijetilo seljacima da ne prosvjeduju, a vadilo se prljavo rublje protiv čelnika "seljačke bune". Za vrijeme blokade Zagreba nigdje nije bilo niti ministra Pankretića, a ni čelnika stranke Josipa Friščića.

HSS ujutro jedno, popodne drugo

Dan nakon blokade istaknuti članovi čestitali su prosvjednicima te priznali kako se ipak može nešto napraviti izlaskom na ulice, međutim već popodne počeli su iznositi sumnje kako Vlada nije u stanju ispuniti obećano. U subotu na sastanku čelništva prema Markovu trgu ispalili su salve kritika s obzirom da sumnjaju u mogućnost ispunjenja obećanog da bi u nedjelju i Friščić, ali i Pankretić, javno iznosili podršku i vjeru u Sanaderovu vladu. Što će biti danas, teško je predvidjeti. 

I.Ć.
Foto: Sandra Šimunović, Davor Pongračić(Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.