Seljaci opet na cestama: Ako nam Vlada ne ispuni obećano, ponovno ćemo u blokadu

 

SELJACI Vukovarsko-srijemske županije izvukli su svoje traktore iz garaža i polja te na tri mjesta počeli s mirnim prosvjedom koji će trajati sve dok im Vlada ne ispuni dana obećanja. Seljaci zahtijevaju da Vlada ispuni svoje obaveze iz Đakovačkog sporazuma potpisanog u ožujku ove godine, a zbog čega je prekinuta tadašnja blokada prometnica u Slavoniji. Vlada seljacima duguje isplatu obećanih poticaja od 205 milijuna kuna iz 2008. godine u mjenicama.

Poljoprivrednici su svoje traktore parkirali uz cestu na prometnici Jarmina - Vinkovci, Ilača - Tovarnik i kod Bošnjaka. Predsjednik vukovarsko-srijemskog HSS-a Tomislav Pokrovac kazao je za Index da za sada neće blokirati prometnice, ali da su spremni i na to ako im Vlada ne ispuni zahtjeve. "Vlada nam nije poslala mjenice, nego samo nekakve obavijesti", kazao nam je Pokrovac te dodao kako je to bila samo još jedna laž iz Vlade.  Na cestama je u ovom trenutku ukupno oko 600 traktora koji otežavaju promet ostalim vozilima.

U prosvjed su danas krenuli i seljaci iz Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije. U potonjoj prosvjed je počeo točno u podne na više od 20 mjesta i s više od 500 traktora. Kao i u Vukovarskoj-srijemskoj županiji, i ovdje su traktori za sada parkirani uz cestu, a seljaci govore kako je narednih dana sve moguće. Naravno, hoće li se krenuti u blokadu prometnica ili ne, ovisi o tome kako će Vlada i resorno ministarstvo reagirati na ovaj prosvjed upozorenja. Još se ne zna hoće li u prosvjed danas ući i seljaci iz Brodsko-posavske županije. "U Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji pričekat će se još dva dana da stignu vrijednosni papiri, mjenice, kao nadoknada za zaostale poticaje iz 2008.", kazali su predstavnici seljaka nakon jučerašnjeg sastanka Koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija.

Čobanković obećao mjenice

Seljaci traže i hitan sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem. "Ovaj put ćemo u prosvjede ići mudro i nećemo dopustiti da seljaci nastradaju kao tijekom prosvjeda u ožujku, kada su protiv njih podignuti optužni prijedlozi, što je nedopustivo i zbog čega već tri mjeseca tražimo da nas primi ministar policije Tomislav Karamarko", kazao je jučer nakon sastanka predstavnik vukovarsko-srijemskih seljaka Tomislav Pokrovac te dodao kako će prosvjedi trajati dok Vlada ne ispuni seljačke zahtjeve i potraživanja.

Seljaci su se prošlog petka sastali s ministrom Čobankovićem u Grabarju kod Kutjeva te se tada dogovorili kako prosvjeda neće biti, ali da bi i Vlada ovih dana trebala poslati mjenice na ime duga za poticaje iz 2008. godine. Jučer su se seljaci ponovno predomislili te odlučili kako ipak kreću u prosvjede.

Traže cijenu pšenice od 1,20 kuna

Matija Brlošić iz đakovačke udruge Brazda kazao je jučer kako će oni pričekati s prosvjedima dok ne vide hoće li stići obećane mjenice. "Dio đakovačkog sporazuma još nije ispoštovan i zbog očekivanja mjenica odlučili smo da nećemo svi odjednom izaći u prosvjede, ali tražimo hitan sastanak s Vladom. Sporni su i kazneni postupci koji se vode, već tri mjeseca tražimo sastanak s premijerkom i ministrom unutarnjih poslova na tu temu, sporna je i pšenica, jer sljedeći tjedan ulazimo u njive, a ne znamo ni njezinu cijenu, ni visinu poticaja, ne znamo koji je proračun za poljoprivredu, a tu je i problem državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i cijena mlijeka", kazao je Brlošić.

Dodao je kako te stvari ministar Čobanković ne može sam riješiti, već mu mora pripomoći cijela Vlada. "Nadamo se da će nas što prije pozvati na pregovore i da prosvjedi neće uzeti velikog maha", kazao je Brlošić te dodao kako seljaci traže zaštitnu cijenu pšenice od 1,20 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.