KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Šef zagorskog Stožera: Mali broj novozaraženih ne treba zavaravati

Foto: HINA

NAČELNIK Stožera civilne zaštite  u Krapinsko-zagorskoj županiji Anđelko Ferek-Jambrek rekao je da broj od 33 novozaraženih "ne treba zavaravati" jer se odnosi na rezultate od nedjelje, kada je obavljeno 70 testiranja.

"I dalje imamo preko 45 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih", rekao je načelnik Stožera i dodao da je tako već dva mjeseca, što je zabrinjavajuće.

U Krapinsko-zagorskoj županiji na bolničkom je liječenju 116 pacijenata, među kojima je 11 na respiratoru.

Oporavilo se još 235 osoba pa su trenutno u toj županiji aktivna 1433 slučaja zaraze, a 1375 osoba je u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju trenutno je 116 pacijenata, a u posljednja 24 sata nije bilo preminulih.

Od petka je s radom počeo i covid-odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Ravnateljica Željka Žnidarić rekla je kako trenutno imaju 14 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od toga je 13 na kisiku, a nitko nije na respiratoru.

"Za danas imamo najavljena još tri premještaja iz Opće bolnice Zabok. Opremljeni smo s dva respiratora, još dva pokretna respiratora, danas bi trebale doći kacige s kisikom", izvijestila je Žnidarić te dodala da sva ostala radilišta u bolnici rade redovno, s malo smanjenim obimom zbog pridržavanja epidemioloških mjera.

"Sve dok broj pacijenata koji dolazi u bolnicu neće biti manji od broja otpusta - nije dobro"

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako otvaranjem covid-odjela u Krapinskim Toplicama imaju "nešto malo lakši posao", ali je i dalje primitak pacijenata jednak broju otpusta.

"Sve dok broj pacijenata koji dolazi u bolnicu neće biti manji od broja otpusta - nije dobro", rekao je Vančina te dodao kako je na liječenju u zabočkoj bolnici 75 pacijenata, a 11 ih je na respiratoru.

"Uz to još idu i ljudi koji su na uređaju za visok protok kisika i moram reći da su svi aparati u pogonu, što je zapravo zabrinjavajuće", upozorio je.

Još je 27 pacijenata pozitivnih na koronavirus smješteno na covid-odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da je situacija i dalje zabrinjavajuća i teška, a broj zaraženih još je uvijek "daleko prevelik".

Podsjetio je i da je od prošlog tjedna više od polovice srednjoškolaca kod kuće. 

"To znači da je od 4292 učenika njih oko 2200 doma i nisu u javnom prometu, što je i bila intencija, da smanjimo taj pritisak na javni prijevoz", rekao je župan.

Što se tiče epidemiološke situacije u školama, zaraženo je 115 učenika, a 1466 ih je u samoizolaciji. Zaraženo je i 50 djelatnika.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.