Šef američkih Saveznih rezervi: Recesija bi mogla završiti krajem 2009. godine

JEDAN od najmoćnijih ljudi na svijetu, prema listu Newsweek, predsjednik Saveznih rezervi Sjedinjenih Američkih Država Ben Shalom Bernanke, u jednom od svojih rijetkih medijskih nastupa je rekao da bi se završetak globalne kriza mogao očekivati krajem ove godine ukoliko američka vlada uspije osigurati povoljnu i sigurnu klimu za poslovanje američkih banaka.

Izražavajući optimizam, kojeg pojedini američki mediji ocjenjuju većim nego što bi to bilo očekivano u ovom trenutku, Bernanke je istakao kako očekivanja za završetkom kriza do kraja godine i početkom ekonomskog opravka iduće godine ovise o teškom zadatku, uvjeravanju banaka da ponovno slobodnije pozajmljuju novac te normaliziranju financijskog tržišta.

Potvrdio je kako je određeni napredak na financijskom tržištu nedvojbeno vidljiv, ali se opravak ne može očekivati sve dok se stanje na financijskom tržištu ne stabilizira odnosno dok ono ne počne normalno funkcionirati.

Izbjegnuta je opasnost od pada u depresiju

Bernanke je rekao da američke financijske vlasti imaju plan na kojem se radi i temeljem kojeg, smatra Bernanke, će se SAD stabilizirati se izlazak iz završetka "najvjerojatnije" može očekivati do kraja godine.

Dodao je da čak i u slučaju da se recesija, koja je počela još u prosincu 2007. godine, završi ove godine, stopa nezaposlenosti će i dalje rasti te će prelaziti aktualni rekord od čak 8,1 posto. Američki ekonomski stručnjaci predviđaju da bi ta brojka do kraja godine mogla iznositi čak deset posto.

Upitan u trenutno najvećoj opasnosti u smislu borbe protiv recesije, Bernanke je istakao mogući nedostatak političke volje za rješavanje krize. Pri tom je dodao kako smatra da su Sjedinjene Države izbjegle opasnost od poniranja u depresiju.

R.I.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.