SDP priznao u Saboru da su ih probudili studenti

NAJJAČA oporbena stranka, SDP, predstavila je danas u Saboru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, prema kojem se traži da se trošak redovitog studija dijelom ili u cijelosti subvencionira iz državnog proračuna.

Akcija vrijedna 500 milijuna kuna

Prema procjeni saborskog zastupnika SDP-a Gvozdena Flega, cijela akcija besplatnog školovanja stajala bi porezne obveznike oko 500 milijuna kuna. Za razrađene izmjene Zakona, SDP traži da se donese po hitnom postupku kako bi Zakon stigao na vrijeme aktivirati prije početka sljedeće akademske godine.

"Moram priznati da je SDP probuđen nakon bunta studenata, no opet treba priznati i kako se naša stranka konstantno zalaže za ovakvu promjenu, koja nije produkt pritiska javnosti već kontinuiranog rada", rekao je danas Flego dodajući kako bi se za ovu namjenu moglo ove godine utrošiti oko 130 milijuna kuna.

Opći kaos

"U obrazovnom sustavu vlada opći kaos", zaključila je danas zastupnica Marija Lugarić ističući kako je na kraju srednjoškolcima i studentima jedini način da se izbore za svoja prava ostao izlazak na ulice. Također Lugarić tvrdi kako je nedopustivo da iako se radi o strateškom projektu, Vlada ne može godinama naći novac.

"Oni nalaze novce za Pelješki most, kao i za besplatne udžbenike kao i niz projekta, no onda kažu kako nema novca za besplatno studiranje. Oni to moraju naći!", rekla je na kraju Lugarić.

I.Ć.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.