Saudijski princ poginuo u padu helikoptera

Foto: YouTube, Twitter

SAUDIJSKI princ Mansour bin Muqrin poginuo je zajedno s nekoliko drugih dužnosnika u padu helikoptera blizu granice s Jemenom, javljaju tamošnji mediji.

>> Saudijska Arabija uhapsila 11 svojih prinčeva, među njima i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu

>> Što se to događa u Saudijskoj Arabiji?


Nesreća se događa svega dan nakon što je Jemen prema Saudijskoj Arabiji ispucao projektil.

Uzrok nesreće se još istražuje, a u tijeku je i potraga za ostacima helikoptera.

Među osobama koje su s princom bile u helikopteru još su bili vršitelj dužnosti guvernera u pokrajini Asir Salman al-Jerishi, glavni tajnik te regije Salih bin Abdullah al-Kadi, čelnik ureda za poljoprivredu u Asiru Fahd al-Fertish, direktor policije u Asiru Salih bin Suleyman al-Karzai i još nekoliko dužnosnika, javlja agencija Anadolija.

Podsjetimo, jučer navečer prema Rijadu je iz Jemena ispaljen balistički projektil koji je srušen sjeveroistočno od glavnog grada Saudijske Arabije, nedaleko od zračne luke. Snage protuzračne obrane Saudijske Arabije srušile su projektil koji su ispalili pobunjenici Huti iz Jemena, protiv kojih Saudijska Arabija ratuje već neko vrijeme.

>> Eksplozija iznad glavnog grada Saudijske Arabije, iz Jemena ispaljen balistički projektil

Nije se radilo o prvom takvom jemenskom projektilu koji su srušile saudijske snage protuzračne obrane, ali dosad još nijedan od projektila koje su ispalili Huti nije došao toliko blizu glavnom gradu Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija od 2015. vojno intervenira u Jemenu, gdje vlastima pomaže u sukobu s pobunjenim Hutima koji su zauzeli velik dio zemlje, pa tako i prijestolnicu Sanu.

Uhićenja u Saudijskoj Arabiji


Danas je u Saudijskoj Arabiji uhapšen milijarder i princ Alwaleed bin Talal, uz još najmanje deset drugih prinčeva i četiri ministra te desetak bivših ministara. Hapšenja su rezultat istrage novog protukorupcijskog povjerenstva, kojim predsjeda 32-godišnji prijestolonasljednik Muhamed bin Salman.

Ova čistka je posljednji potez kojim prijestolonasljednik Muhamed, omiljeni sin i savjetnik kralja Salmana, konsolidira svoju ionako golemu moć u Saudijskoj Arabiji. Sa svoje 32 godine već je dominantna figura u saudijskoj vojsci te u vanjskim, ekonomskim i društvenim pitanjima. Sve više se šire glasine o nesrazmjeru prinčeve moći u odnosu na ostatak njegove kraljevske obitelji.

Kako piše BBC-jev dopisnik Frank Gardner, saudijski princ je ovim potezom uklonio posljednje prepreke prema svom krajnjem cilju, a to je potpuna kontrola nad Saudijskom Arabijom, monarhiji koja je najveći svjetski proizvođač nafte, ali i dom najsvetijih mjesta u islamu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.