Sada jedino Angela Merkel može spasiti eurozonu

NAD ČELNIKE eurozone nadvila se jezovita tišina, nagli pad vrijednosti dionica produžio se i tijekom prošlog tjedna, a štednje i mirovinski fondovi zabilježili su milijunski pad vrijednosti, piše Daily Mail.

I dok cijeli svijet čeka, strahujući od najgoreg mogućeg scenarija, sve su oči uprte u Angelu Merkel. Njemačka kancelarka sama može odlučiti može li euro preživjeti ovu krizu, ili će se slomiti i sa sobom povući financijski sustav čitavog europskog kontinenta, zajedno s budućnostima milijuna stanovnika.

Angela Merkel i njezino osoblje nisu tražili takvu moć, no neizbježna je činjenica kako je njemačka ekonomija jedina ekonomija u eurozoni koja je dovoljno snažna da zauzda valutu dok se europski čelnici ne dogovore o održivoj budućnosti.

Ono što je itekako očigledno jest da se Angela Merkel ne može nadati kako će se samo uz pomoć mjera štednje izbjeći realna mogućnost grčkog bankrota u sljedećih nekoliko tjedana.

Kamate na dug u Italiji dosegle osam posto

Što se Italije pak tiče, kamate na dug jučer su u jednoj točci narasle na osam posto - a to je brojka za koju konvencionalni ekonomisti tvrde da je neodrživa.

Kriza je toliko akutna da je Bank of England počela smišljati planove za rušenje sustava koje bi uslijedilo u slučaju bankrota - s nezamislivim posljedicama za radnja mjesta, štednje i vrijednost imovine diljem Europe.

Isteklo je vrijeme za nadanje o poboljšanju situacije, a Njemačka je jedina koja može spriječiti totalnu propast - to je poruka koja je ovog tjedna poslana njemačkoj kancelarki, nakon što su ulagači odbili kupiti velik dio tek izdanih njemačkih obveznica. Uvjerilo ih nije čak ni obećanje iz Berlina o garantiranju kamata.

"Njemačka mora izvući eurozonu"


Poručeno joj je kako bez odgađanja mora povući stotine milijardi iz rezervi koje čuva Bundesbank, kako bi rekapitalizirala nepromišljene zajmodavce širom kontinenta.

Također joj je upućena jasna poruka da Njemačka mora prerasti svoju fobiju od tiskanja novca, ukorijenjenu u hiperinflaciji koja je Hitleru pomogla da se dokopa vlasti, tako da dopusti Europskoj središnjoj banci da pribjegne kvantitativnoj monetarnoj politici.

U tom slučaju, grčki bi dug mogao izazvati urušavanje čitave eurozone, s posljedicama koje će se proširiti i izvan granica EU, piše Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.