SAD uvodi novog financijskog regulatora?

VIJEST dana u američkim medijima je da administracija Baracka Obame ozbiljno razmišlja o formiranju nove regulatorne agencije, koja bi se bavila zaštitom potrošača koji se koriste financijskim uslugama kao što su hipoteke i kreditne kartice.

Izvori bliski administraciji, koji su zatražili da ostanu anonimni, rekli su američkim medijima kako bi takva agencija imala široki spektar ovlasti pri zaštiti potrošača, a ako se vijest pokaže istinitom, radilo bi se o jednom od najozbiljnijih koraka pri mijenjanju pravila američkog financijskog sustava.

Planovi u povojima

Planovi oko regulatornog tijela još se uvijek raspravljaju, ali moglo bi se dogoditi da agencija dobije ovlasti koje bi joj dopustile da se uvjeri kako se uvjeti i marketing širokog spektra financijskih proizvoda poklapaju s interesima potrošača. Navodno se o planu raspravljalo sinoć na večeri koju je priredio američki ministar financija Timothy Geithner.

Financijski produkti kao što su kreditne kartice ili hipoteke već su dugo vremena na udaru kritika zbog klauzula koje stavljaju u ugovore, a koje onda čine uvjete poslovanja puno ozbiljnijim po potrošače. Ipak, trenutna ekonomska kriza poslužila je kritičarima da usmjere svoje prigovore protiv nekih financijskih usluga za koje se smatra da su pridonijeli krizi.

Trenutno je odgovornost za regulaciju financijskih proizvoda široke potrošnje podijeljena između nekoliko agencija. Kritičari uporno upozoravaju na to da bez centralne kontrole nema jasnog odnosa ovlasti, te da neki financijski proizvodi ne podliježu nikakvim kontrolama.

Sve jača kontrola

Istodobno, prijedlog će zasigurno naletjeti na protivljenje industrijskih grupa, koje tvrde kako jača regulacija smanjuje količinu proizvoda koji se mogu ponuditi potrošačima. Jednako tako, velika je vjerojatnost i sukoba regulatornih agencija, budući da će stvaranje nove agencije već postojećima odnijeti i sredstva i ovlasti.

Prijedlog je u skladu s namjerom nove američke administracije za uvođenjem jače regulacije u cijeli financijski sustav. Već je pao prijedlog za osnivanjem novog regulatornog tijela koje bi se bavilo uočavanjem prijetnji sustavu. Također se zatražilo jaču regulaciju individualnih tvrtaka i tržišta, te kontrolu nad financijskim derivativima.

J.D.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.