SAD razmatra povlačenje iz Vijeća UN-a za ljudska prava?

Foto: Hina

AMERIČKA veleposlanica u Ujedinjenim Narodima, Nikki Haley, izjavila je kako SAD razmatra nastavak sudjelovanja u Vijeću UN-a ljudska prava. Razlog za to je "kronična pristranost protiv Izraela", poručila je.


Vijeće se temelji na Ženevskoj konvenciji, a čini ga 47 država te je upravo započelo sa sjednicama koje će trajati tri tjedna. Nikki Haley je odmah na početku utvrdila kako SAD vidi područja na koja treba znatno ojačati, piše Independent.

Problemi oko Izraela

Kritički stav Vijeća prema Izraelu je već dugo problem za SAD, koji je glavni saveznik Izraela. Haley je iskoristila navodna kršenja ljudskih prav au Venezueli kako bi dokazala da je Vijeće pristrano po pitanju Izraela kada je ustvrdila kako je vijeće koristilo pet rezolucija protiv Izraela tijekom ožujka, ali niti jednu protiv vlade Nicolasa Madura.

"Ako Venecuela nije u stanju, onda treba sama odstupiti s pozicije u Vijeću sve dok ne sredi stanje u svojoj zemlji. Biti članom ovog vijeća je privilegija i niti jedna zemlja koja krši ljudska prava ne treba sjediti za ovim stolom", poručila je.

Usto će održati i sastanak u Ženevi koji će se baviti problemima u Venecueli u kojoj je najmanje 65 osoba preminulo, dok je na stotine njih ozlijeđeno u prosvjedima protiv Madura.

"SAD najprije treba riješiti svoje probleme"

Iz Venecuele su odgovorili na kritike Nikki Haley rekavši kako "treba biti slobodna od politikantstva i duplih standarda".


Neki aktivisti su pak upozorili kako SAD najprije treba srediti situaciju unutar svoje zemlje prije nego što kritizira druge, piše Independent.

"Teško je shvatiti kritike veleposlanice Haley o potpori ljudskim pravima ozbiljno kada Trumpova administracija zabranjuje ulazak u zemlju muslimanima", poručio je Hamil Dakwar, direktor Američke unije za građanske slobode, za Reuters.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.