Saborski Odbor za Ustav usuglasio tekst nacrta prijedloga promjene Ustava

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav usuglasio se danas većinom glasova oko prijedloga nacrta promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma i s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, koje će uputiti na plenarnu sjednicu sabora. "Sve je manje otvorenih pitanja i sve smo bliže zajedničkom rješenju", izjavio je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ).

U odnosu na dosadašnji nacrt, nakon konzultacija sa zastupničkim klubovima predlaže se smanjenje kvoruma odlučivanja na referendumu s 33 na 30 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, kada je riječ o promjeni Ustava ili organskih zakona. Kada je riječ o izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, prihvaćen je zahtjev da se u Ustav ugradi kako su za izbor ustavnih sudaca potrebne dvije trećine glasova saborskih zastupnika.

Također je dogovoreno da se obriše odredba o nemogućnosti referenduma o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora, vlade ili predsjednika RH jer izaziva nedoumice. Briše se i odredba o prethodnoj kontroli referendumskog pitanja koju bi po službenoj dužnosti provodio Ustavni sud, dakle ostaje kontrola na zahtjev 15 zastupnika, vlade ili predsjednika RH, izvijestio je Bošnjaković.

Benčić: Možda je trebalo više razgovarati o izmjenama Ustava

Sandra Benčić (KZL) rekla je da je možda trebalo uzeti više vremena i razgovarati o izmjenama Ustava i u dijelu koji se tiče prava na pobačaj i izbornog zakona. Smatra kako bi trebalo definirati pitanja koja se ne mogu regulirati referendumom. Drži također da je spuštanje cenzusa da bi referendum prošao i dalje dosta zahtjevno s obzirom na izlaznost na izborima.

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) kaže da predloženo predstavlja korak naprijed, ali joj se čini kako je broj potpisa za referendum od 250 tisuća i dalje previsok te predlaže da to bude 200 tisuća.

Branko Bačić (HDZ) ponovio je kako im je prihvatljiva i brojka od 200 tisuća, a za pojedinačno pobrojavanje svega o čemu se ne može odlučivati na referendumu kaže da bi dovelo do nove zamke, pa je najbolje da ostane na ljudskim pravima i temeljnim ustavnim vrednotama.

Arsen Bauk najavio je u ime SDP-a suzdržanost oko prijedloga iako smatra da je napravljen pozitivan pomak, dajući nacrtu prolaznu ocjenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.