Ruska policija privela 100 prosvjednika i čelnika opozicije

Foto: Epa

RUSKA policija je danas tijekom prosvjeda u Moskvi privela skoro 100 osoba, izjavila je nevladina organizacija OVD-Info, a prenosi Reuters.

Prosvjednici su se okupili kako bi pozvali na kažnjavanje policajaca koji su sudjelovali u navodnom podmetanju droge novinaru Ivanu Golunovu.

Policija je dan ranije iznenada odbacila optužbe za krijumčarenje droge koje je podnijela protiv novinara Golunova, što je neobičan zaokret vlasti koje su bile izložene pritisku javnosti i novinarske struke.

Međutim, njegovi pristaše odlučili su nastaviti s prosvjedom bez obzira na tu odluku policije i unatoč upozorenju vlasti da su njihove daljnje demonstracije nezakonite.

Uz prosvjednike, policija je uhitila i ruskog oporbenog vođu, Alekseja Navalnija, javlja AFP.

Pronašli drogu u njegovoj naprtnjači

Golunov je uhićen u četvrtak, nakon čega je protiv njega podignuta optužnica i određen mu je kućni pritvor. Policija tvrdi da je u njegovoj naprtnjači i poslije kod pretresa stana pronašla veću količinu droge mefedron.

Portal Meduza je obećao da će pronaći odgovorne za organiziranje "operacije" protiv njega. 

Podmetanje droge

Ovakav rasplet događaja nije se očekivao jer sigurnosne službe i policiju u Rusiji nerijetko optužuju za montiranje afera s drogom kako bi se otarasile kritičara i gdje su oslobađajuće presude na sudu rijetkost.

Slučaj Golunov je potaknuo neviđen val solidarnosti u ruskom društvu i potporu kako neovisnih tako i državnih glasila, umjetnika, pa i visokih političkih dužnosnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.