Ruđerovi kemičari se približili granici hiperkiselosti

DVOJICA istaknutih znanstvenika sa zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Robert Vianello i prof. dr. sc. Zvonimir Maksić, u svojim su se istraživanjima uspjeli približiti granici hiperkiselosti, izvijestio je Institut. Njihov rad o vrlo snažnim superkiselinama objavljen je na naslovnici travanjskog izdanja uglednog svjetskog znanstvenog časopisa iz područja kemije - New Journal of Chemistry, kojeg izdaje britanski Royal Society of Chemistry zajedno s francuskim Nacionalnim centrom za znanstvena istraživanja (CNRS).

Ruđerovi znanstvenici kompjuterskim se dizajnom organskih superkiselina bave posljednje četiri godine tijekom kojih su predvidjeli postojanje čitavih klasa novih i nepoznatih superkiselina, a u najnovijem radu o kreiranju snažnih neionskih superkiselina sugeriraju sintezu spoja još izraženije kiselosti od superkiselina. Naime, najnoviji rezultati istraživanja kiselosti cijanopoliena pokazuju da otvoreni polienski lanci obogaćeni cijano skupinama imaju izuzetno visoku kiselost koja se približava granici hiperkiselosti.

Kiseline su vrlo važni kemijski spojevi u kemiji, jer predstavljaju nezamjenjive katalizatore u mnogim kemijskim reakcijama. Što je kiselina jača, to je ona bolji katalizator. Upravo iz tih razloga dizajn novih iznimno jakih organskih kiselina od izuzetne je znanstvene i praktične važnosti. S obzirom da korištenje anorganskih kiselina u industrijski važnim reakcijama često uzrokuje ekološka oštećenja, primjena organskih hiperkiselina u industrijskim procesima bila bi sigurnija, djelotvornija i prihvatljivija za okoliš. Kao takve, organske kiseline pogodne su za tzv. zelenu kemiju - kemiju koja osmišljava, sintetizira i primjenjuje kemijske produkte i procese neškodljive za okoliš, te na taj način sprječava nastajanje onečišćenja i čuva prirodu.

Za svoja istraživanja prof. dr. sc. Zvonimir Maksić, zaslužni znanstvenik Instituta Ruđer Bošković te dr. sc Robert Vianello dobili su brojna priznanja i nagrade. Između ostalih, prof. Maksić dobio je nagradu Grada Zagreba 1976. godine i državnu nagradu Ruđer Bošković 1987. godine, dok je dr. Vianello dobitnik Državne nagrade za znanost za 2005. godinu te nagrade Leopold Ružička koju mu je 2006. godine dodijelilo Hrvatsko kemijsko društvo.

I.M.
Foto: Institut Ruđer Bošković

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.