Peticija sportaša i roditelja: Dozvolite treninge!

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

NA WEBU je osvanula peticija "Za sport i zdravlje - protiv korone" kojom će se tražiti od relevantnih ministarstava da u što kraćem roku donesu odluku o nastavku sportskih aktivnosti prema preporukama hrvatskih i svjetskih zdravstvenih i sportskih stručnjaka i uz pridržavanje mjera.

"Donesite odluku o nastavku sportskih aktivnosti"

"Mi roditelji i obitelji sportaša i svi građani Republike Hrvatske koji smo svjesni važnosti kontinuiranog bavljenja sportom, pogotovo u ovom teškom periodu korone, podržavamo zahtjeve i prijedloge sportskih saveza, sportskih klubova te zdravstvenih i sportskih stručnjaka da se našoj djeci i svim sportašima omogući daljnje bavljenje sportom.

Tražimo od relevantnih ministarstava Republike Hrvatske - Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva te Ministarstva turizma i sporta da u što kraćem roku donesu odluku o nastavku sportskih aktivnosti prema preporukama hrvatskih i svjetskih zdravstvenih i sportskih stručnjaka i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Omogućavanjem vrijednim i zdravim sportašima da nastave sa svojim kontinuiranim sportskim aktivnostima, omogućavate sportašima, njihovim obiteljima te cijelom našem društvu da održavamo veću razinu zdravlja te otpornosti na koronu. Nadamo se da ste toga svjesni te da od vas možemo očekivati adekvatnu i brzu reakciju. Hvala vam!", stoji u opisu peticije koju potpisuju "Roditelji i obitelji sportaša i svi građani Republike Hrvatske svjesni važnosti kontinuiranog bavljenja sportom".

Potpisalo gotovo 15 tisuća građana

Do zaključenja teksta peticiju je potpisalo gotovo 15 tisuća ljudi, od toga 52.1 posto su roditelji, 19.7 posto sportaša, 8.4 posto sportskih stručnjaka, 1.3 posto zdravstvenih stručnjaka te 18.5 posto građana.

Peticiju, ako želite, možete potpisati ovdje.

Na stranici se mogu vidjeti i brojni komentari koje potpisnici ostavljaju. Prenosimo neke od njih.

  • Ako može biti 26 učenika u razredu onda i može 4 igrača u balkonu na tenisu
  • Ako je moguće ići u školu i u crkvu onda smatram da ništa veća opasnost nije niti na otvorenom sportskom terenu
  • Ako rade crkve, mogu dvorane i teretane
  • Ako se može u crkve, može se i na sportske terene
  • Ako su otvorene crkve i shopping centri, nema smisla braniti djeci bavljenje sportom
  • Ako mogu raditi trgovački centri, onda mogu i športski objekti
  • Besmisleno je da branite djeci bavljenje sportom na otvorenom, a ista ta djeca se međusobno druže po učionicama i privatno po kućama. Sport je zdravlje.
  • Bez sporta, rekreacije, kretanja nema ni zdravlja, to je osnova i to treba djeci najviše kao i svima ostalima.
  • Bolje sport nego shopping centri
  • Budući da djeca idu u školu, djeca nižih razreda čak bez maski, što smatram ispravnim, ne vidim smisao ukidanja treninga, naročito onih koji se održavaju na otvorenom. Konkretno, moja djeca treniraju atletiku i nogomet u malim skupinama od oko 10ak djece na otvorenom, a sad to nadomještaju uglavnom igranjem PlayStationa u zatvorenom prostoru, što je pogubno.
  • Dajte djeci da mogu ici trenirati jer oduvijek je poznato i znanstveno dokazano da se sportskom aktivnošću jača zdravlje a samim tim i imunitet. Nećemo niti govoriti o psihičkim prednostima...
  • Ako djeca mogu ici u školu i crkvu, zašto ne bi mogla ici i na sportske aktivnosti uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.
  • Kao bivša sportašica i majka dva djeteta koji su na svojim sportskim počecima apeliram da se djeci ne oduzima ono neophodno za njihov psihofizički razvoj, a to je sport. Cilj treniranja nije samo sportsko usavršavanje već psihički, emotivni i fizički rast. Dovoljno nam djeca pate u cijeloj ovoj situaciji, to je nešto što ne možemo promijeniti - ali ograničenje fizičke aktivnosti i socijalne komponente itekako je! Postoje načini, nemojte im oduzimati ono što im je neophodno za zdraviju budućnost.
  • Kao mama trener i mama 2 sportaša smatram da s ovim mjerama rade više štete nego koristi za fizičko zdravlje a pogotovo ono mentalno.
  • Kao roditelj i sportski djelatnik želim sto brze ukidanje zabrane sportskih aktivnosti za djecu.
  • Kao roditelj i zdravstveni radnik smatram kako je za zdrav psihofizički razvoj djece jako važno baviti se sportom.
  • Kao plivački djelatnik mogu priložiti studije koje dokazuju da u kloriranoj vodi virus COVID-19 nestaje... nemamo zabilježen niti jedan slučaj prijenosa bolesti izazvane virusom COVID-19 na bazenima.
 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.