KORONAVIRUS U SVIJETU

Roche bilježi pad dobiti unatoč prodaji testova za koronavirus

Foto: EPA

ŠVICARSKA farmaceutska tvrtka Roche je izvijestila da joj je dobit pala za pet posto u prvoj polovici ove godine, budući da snažna prodaja njihovog novog testa za koronavirus nije uspjela nadoknaditi prigušenu prodaju lijekova tijekom karantene u nizu država. 

Neto dobit je iznosila 8,5 milijardi švicarskih franaka (9,1 milijarda dolara), što je pad za pet posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazalo je izvješće o poslovnim rezultatima jednog od najvećih svjetskih proizvođača lijekova.

Ako se izuzme utjecaj fluktuacije valutnih tečajeva, prihodi su pak uvećani za blagih jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani. No, zbog jačanja švicarskog franka prema većini drugih valuta za vrijeme pandemije prihodi su realno bili niži za četiri posto i iznosili su 29,3 milijarde franaka, navodi se u izvješću.

Razvijaju nekoliko novih spojeva - potencijalne lijekove za koronu

Slabija prodaja lijekova rezultat je manjih odlazaka liječniku za vrijeme karantene i manjeg broja hospitaliziranih pacijenata.

U Rocheovu odjelu molekularne dijagnostike prihodi su, pak, poskočili za 61 posto zahvaljujući njihovu novom testu za koronavirus, pokazalo je poslovno izvješće.

Nadalje, navode da se provode klinička ispitivanja s postojećim Rocheovim lijekovima za artritis, karcinom i plućna oboljenja kako bi se istražila njihova moguća primjena u liječenju pacijenata s plućnim bolestima povezanim s covidom-19.

Iz Rochea poručuju da razvijaju i nekoliko novih spojeva kao potencijalne lijekove za covid-19.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.