Rijeke rastu, izvanredne mjere u Karlovcu, Dvoru, Sunji... Pogledajte snimke

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U KARLOVCU su zbog brzog porasta vodostaja rijeka Korane i Kupe na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Kako javlja HRT, Kupa u Karlovcu je na 789, a Korana na 761 centimetar te obje rijeke rastu po par centimetara na sat.

Lokalna cesta u naselju Brodarci i dijelovi državne ceste 36 u Koritni i ceste 228 u Jurovskom Brodu zatvorene su za promet zbog izlijevanja rijeka iz korita kao i nabujalih zaobalnih voda. Objekti i dvorišta nisu poplavljeni. 

"Malo sreće smo imali u tome da su jače oborine poslijepodne prešle u snijeg u Gorskom kotaru, čak smo i u Karlovcu i okolo noćas imali snijeg, tako da smo sad došli do blizu 790 i očekujemo da će u narednih sat, dva to doživjeti vrhunac", rekao je za HTV Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda.

Izvanredno stanje obrane od poplava u Sunji, izlila se rijeka u Gračacu

Zbog obilnih oborina sinoć je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Sunji (kod mjesta Sunja) te izvanredne mjere na rijeci Uni (Dvor, Hrvatska Kostajnica), objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. 

 

Ranije je objavljeno da su zbog porasta vodostaja Hrvatske vode proglasile izvanredne mjere obrane od poplava na području malog sliva Like, na dionicama Kosinjski Bakovac, Tisovac, Jadova, Bogdanica i Novčica. Zbog obilne kiše došlo je i do izlijevanja rijeke Otuče u Gračacu u Lici.

 

Također, zbog obilnih oborina i bujičnih voda, u subotu su Županijski centri 112 Bjelovar, Požega, Slavonski Brod i Osijek imali više dojava građana o plavljenju podrumskih prostora i gospodarskih objekata, srušenim stablima, izlijevanju vode iz kanala i potoka te o plavljenju prometnica.

Hrvatske vode donijele su danas rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali slijev Kupa, Mali slijev Lika; dionice Lika (donji tok), Retencija Lipovo polje, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Sinoć je i HAK objavio da u Gorskom kotaru, Lici, sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj pada snijeg te da su kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje.

Boks barijere u Brodarcima nisu izdržale

Cesta u karlovačkom naselju Brodarci je poplavljena jer boks barijere nisu izdržale. Vodostaj kupe u 12 sati bio je na 794 centimetra.

U Gospiću poplavljeno 15 cesta

U Gospiću je 15 lokalnih cesta pod vodom. Zbog rasta vodostaja rijeke Like ceste u Gornjem i Donjem Kosinju su potopljene. Gospićani za veliku količinu vode krive pogrešno izgrađene retencije na Novčici i namjerno akumuliranje vode u Kosinju, piše HRT.

"Velike su pale kiše, sad je pao snijeg, s Velebita se slijeva i topi, a Novčica se napaja s Velebita i s ovih pritoka i ona naglo dobije veliku vodu i ne može je pustiti, i to je greška", kaže za HRT Karlo Pezelj iz Gospića.

"Treba samo to dobro iskoordinirati i na vrijeme dotok vode koji prijeti povećanjem vodostaja ispustiti iz akumulacije vodu i na taj način držati pod kontrolom ovakva plavljenja", rekao je Gospićanin Anto Zdunić.

"Noćas smo ovdje na najkritičnijoj točki u centru grada imali situaciju da je vodostaj rastao svakih sat vremena deset centimetara. Jutros od sedam sati on je u padu i svakih sat vremena pada za šest centimetara. Nismo imali nikakvu zabilježenu veliku ili veću materijalnu štetu", rekao je šef gospićke Civilne zaštite Milan Mataija.

U Hrvatskoj Kostajnici poplavila Una, vojska na terenu

Na području sliva rijeke Une, došlo je do naglog porasta vodostaja, pa je u nedjelju ujutro poplavljena Ulica Nine Marakovića u Hrvatskoj Kostajnici.

Vodostaj je u nedjelju u 11 sati iznosio 468 centimetra pa je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. Od subote u 4 sata, počeo je nagli porast vodostaja koji je u nedjeljno prijepodne malo usporio pa Una raste u prosjeku pet centimetara na sat. Voda je prodrla u neke kuće, dvorišta i gospodarske zgrade, a stanovnici strahuju od daljnjeg rasta.

Borbu s vodom Kostajničani vode već više od desetljeća, jer još nije dogovoren najfunkcionalniji model obrane. Prije pet godina bilo je najavljeno kako će se najniži dio Kostajnice braniti 500 metara dugim betonskim zidom uz unsku obalu, a kasnije i montažnim pokretnim branama.

No, zbog navodnog neslaganja konzervatora, koji su tvrdili kako će se na taj način narušiti vizura starog grada, od toga se odustalo. Trajnog rješenja još uvijek nema, a štete izazvane poplavama su goleme.

Ukupno 50 pripadnika HV-a u Hrvatskoj Kostajnici pomagat će u obrani od poplava, dok će se 250 hrvatskih vojnika nalaziti u stanju pripravnosti u petrinjskoj te njih 20 u karlovačkoj vojarni, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo obrane.

Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH s ukupno 50 pripadnika angažirane su u nedjelju u obrani od poplava na ugroženom području Hrvatske Kostajnice u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, zbog obilnih oborina koje su pale tijekom subotnje večeri uvedene su izvanredne mjere na rijeci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice.

Hrvatski vojnici koji pomažu na području Hrvatske Kostajnice na terenu su angažirani s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem.

Gradonačelnik Kostajnice: Velika je tendencija brzog rasta vode

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan kaže da postoji velika tendencija brzog rasta vode, prema izvješćima Hrvatskih voda.

"Sve snage i dobrovoljci su na terenu, a materijal koji imamo uskoro ćemo potrošiti, ali smo u kontaktu sa sisačko-moslavačkim županom, premijerom i ministrom Medvedom, tako da se nadamo da će nam uskoro stići pomoć i pojačanja.

U centru grada su najniže točke gdje vodostaj najviše prijeti poplavljivanjem. Dio naših snaga otišao je u Dvor. Mi smo sada odcijepljeni od Dvora i oni nemaju prometne komunikacije", kazao je Bišćan.

Poplavio i pleternički kraj

Portal Pozega.eu javlja da je poplavio dio pleterničkog kraja te da su nastale štete na ratarskim površinama između Poloja i Bučja.

 

Zbog izlijevanja Orljave iz korita, za sav promet je zatvorena cesta između ta dva sela. Štete su nastale i u Brodskom Drenovcu, posebno u voćnjacima, javlja Pozega.eu.

Intervencije u različitim županijama

U Sisačko-moslavačkoj županiji bilo je 85 intervencija, a većim dijelom se radi o ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i uklanjanju stabala s prometnica. Manji broj intervencija odnosi se na postavljanje vreća s pijeskom.

U Zagrebačkoj županiji se na intervencijama ispumpavala voda iz poplavljenih objekata i uklanjala su se stabla s cesta. Prema podacima dostupnim u UVI aplikaciji zabilježeno je 33 odrađenih tehničkih intervencija.

Tehničkih intervencija na području Bjelovarsko-bilogorske županije bilo je 27 te su vatrogasci uglavnom ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata i uklanjali stabla s prometnica. Na području Ličko-senjske županije jučer je odrađeno 17 intervencija ispumpavanja vode iz objekata i izvlačenja vozila iz vode, javlja HRT.

Vatrogasci su u Brodsko-posavskoj županiji išli na 18 tehničkih intervencija i ispumpavali su vodu iz poplavljenih objekata. Isto je bilo i na području Požeško-slavonske županije te je ondje odrađeno 24 tehničkih intervencija.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.