Riječki gradonačelnik: Novi kolodvor krajem 2025. ako sve bude išlo po planu

Ilustracija: Studio 3LHD

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je danas na sjednici Gradskog vijeća, da radovi na gradilištu budućeg kompleksa autobusnog kolodvora i garaže na Žabici u Rijeci teku u skladu s planom, i ako se tako nastave trebali bi završiti krajem 2025.

Odgovarajući na aktualnom satu riječkog Gradskog vijeća na pitanje Ivane Price (SDP) o dinamici radova, Filipović je istaknuo da investitor poštuje dogovorene rokove i u potpunosti je podmirio financijske obveze prema Gradu Rijeci.

Novi kolodvor će imati 14 perona, garaže i trgovački centar

Nakon sklapanja ugovora o gradnji, investitor je imao nešto više od godine dana na raspolaganju za dobivanje nužne dokumentacije, prije svega građevinske dozvole, a to je obavio u tom vremenu, dodao je gradonačelnik. 

Sada se na lokaciji budućeg autobusnog kolodvora s 14 perona, garaže s oko 800 parkirnih mjesta i trgovačkog centra, uklanjanju građevine nekadašnjih skladišta, a usporedno nadležne službe rade na novom prometnom rješenju ovog dijela grada, rekao je Filipović.

Kupoprodajni ugovor između Grada Rijeke kao prodavatelja i tvrtke Best In Parking - Razvoj, kao kupca, vrijedan 85 milijuna kuna, potpisan je u rujnu 2022. Time je toj tvrtki prodano zemljište u središtu grada, na kojem se obavezala izgraditi kompleks autobusnog kolodvora s garažom.

U tijeku i radovi na novom parkiralištu kod Exportdrva

Gradonačelnik Filipović je izvijestio i da su u tijeku radovi na uređenju novog parkirališta na istočnoj strani Exportdrva na Delti u središtu Rijeke. Na natječaj za koncesiju u trajanju od pet godina Lučke uprave Rijeka, javio se konzorcij riječke gradske tvrtke Rijeka plus i Luke Rijeka. Oni će, nakon uređenja koje uskoro treba završiti, upravljati parkiralištem s oko 600 mjesta, koje će biti u potpunosti natkriveno, dodao je.

Novo parkiralište će omogućiti zatvaranje parkirališta na Rivi i Adamićevom gatu, pa će Putnička obala riječke luke konačno biti bez automobila.

Na sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je raspodjela decentraliziranih iznosa za osnovno školstvo i Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Rijeke u 2024. godini.

Vlada RH je obračunala Gradu Rijeci 2,53 milijuna eura decentraliziranih sredstava za osnovno školstvo, što je 2,56 posto više u odnosu na prijašnju godinu. Taj iznos je namijenjen za materijalne i financijske rashode te tekuće i investicijsko održavanje škola na području Rijeke. 

Za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Rijeke je obračunato 2,28 milijuna eura, namijenjenih rashodima za zaposlene i materijalnim rashodima. Taj iznos je veći za 108 tisuća eura nego u protekle četiri godine.

Osim tog iznosa iz državnog proračuna, Grad Rijeka je u svom proračunu za tekuću godinu izdvojio dodatnih 2,3 milijuna eura za vatrogastvo, kako bi se dosegao standard znatno iznad propisanog državnog minimuma, rekao je Filipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.