UHLJEBISTAN

Rezanje broja ministarstava je Plenkovićeva prevara

Foto: FaH

PREMOĆNOM pobjedom na parlamentarnim izborima i posljedično minimalnim koalicijskim potrebama HDZ je došao u poziciju da može ispuniti ili pokušati ispuniti baš sva obećanja iz svog predizbornog programa. Andrej Plenković više neće imati izgovor u napornim koalicijskim partnerima zbog kojih ne može napraviti ovo ili ono. Za sve je od 5. srpnja odgovoran samo on i njegov trust mozgova iz HDZ-a.

>> Ovo će biti najteža godina u novijoj hrvatskoj povijesti

Smanjit će broj ploča, a ne uhljeba

Kao i obično, HDZ-ovci su zapeli već na prvom ostvarivom obećanju. U tijeku je, naime, slaganje buduće vlade s kojom će Plenković uskoro izaći pred saborske zastupnike. Broj ministara u toj vladi jest manji nego što je bio u prošloj, ali sam broj ministara nije najvažnija stvar na svijetu.

"Smanjit ćemo broj ministarstava, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika te omogućiti funkcionalno povezivanje općina, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga koju ćemo intenzivirati i ubrzati", stoji u HDZ-ovom predizbornom programu pod naslovom Učinkovita država.

>> Ovo je moguća nova Plenkovićeva vlada, ima velikih iznenađenja

Izmišljaju si posao

Ministara će biti manje, ali sami ministri nisu najveće opterećenje niti su opterećenje ploče s imenima ministarstava. Ministarstva su, jednostavno, tisuće zaposlenih službenika koji svakog mjeseca primaju plaću, dva, tri puta godišnje dodatke poput regresa, božićnice, uskrsnice, dara za dijete, a zapravo nezanemariv dio njih nema pravoga posla pa si ga izmišljaju zagorčavajući tako život građanima. Samo da bi opravdali svoje preskupo postojanje.

>> VIDEO Plenković o promjenama u vladi: Imamo rješenje za sve

Plenkovićevo "dugoročno manje ljudi" u praksi znači "nikad, pa ni onda"

Od smanjenja broja zaposlenih u ministarstvima, samim promjenama imena i spajanjima, jednako smo daleko kao što smo bili i prošle i pretprošle i svih 30 godina hrvatske samostalnosti. Punih 30 godina u Hrvatskoj buja samo korupcija, korov i birokracija. I tako će i ostati.

"Dugoročno manje ljudi, da. A što se tiče broja ministara, automatski će ih biti manje, ali to ne znači da mi možemo tek tako najedanput smanjiti broj ljudi koji su u radnom odnosu kao državni službenici. To je jedan proces koji je paralelan. Ovo je druga vrsta poruke, o manjem broju ministarstava i manjem broju članova vlade", rekao je Andrej Plenković odgovarajući na pitanja o sastavu buduće vlade i hoće li to značiti i manji teret za građane kojima se svakog mjeseca otima novac za plaće uhljeba. I to će nastaviti činiti bez obzira na to što nas je već zahvatila kriza koju ćemo teško preživjeti.

>> Plenković više nema izbora: Mora ići u rezove i to odmah

Koprić: Može se smanjiti broj službenika

Ne može se najedanput, rekao je Plenković, tek tako smanjiti broj ljudi. Njegova tvrdnja je lažna jer naravno da se može smanjiti broj zaposlenih u upravi ako se to želi. Ukinu se nepotrebna radna mjesta i prekobrojnima se zahvali na svemu što su napravili za narod i državu.

"Uvijek se kod reorganizacije može riješiti viška službenika i to bez ikakvih disciplinskih postupaka. One koje ne želite stavite na raspolaganje i kad se nakon nekog vremena ne javi nitko tko ih želi, prestane im služba. Ne samo da se može nego su to sve vlade i činile, ali po kriterijima lojalnosti i podobnosti. Rješavali su se bez problema onih koji im nisu odgovarali, a u javnosti su govorili da je nemoguće smanjiti broj službenika", pojasnio je za Index profesor Ivan Koprić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. 

Koprić: Nikad ne stradaju oni koji bi trebali

Takvih ciklusa rješavanja nepodobnih je bilo već nekoliko i njima se samo osnaživala negativna selekcija kadrova.

"Time se osigurava strah u upravi. Postoji nešto što se zove organizacijski stres i institucije kod svake političke promjene znaju da će krenuti lov na nepodobne. To je užasno za profesionalizam jer nikada ne stradaju oni koji bi trebali", rekao je Koprić.

Dobio je mandat kakav je želio

Može se, dakle, riješiti prekobrojnih u samo nekoliko mjeseci, najviše godinu dana. I Plenković je na izborima za to dobio mandat. U vrijeme kad još nije bio siguran u premoćnu pobjedu tvrdio je da on zna koliko bi ministarstava trebalo biti i sviđala mu se brojka od 12 kojom se baratalo u javnosti. No tada je tvrdio da je to nemoguće jer HDZ neće imati dovoljan broj zastupnika u saboru. 

"Manji nego danas (broj ministarstava op.aut.), kažu neki koji, ovako, idealiziraju malo brojeve da je magični broj 12. To bi bilo sjajno. Iz mog iskustva mislim da će biti nešto veći od toga. Kad ne možemo dobiti apsolutnu većinu, da možemo - ja bih vam odmah rekao koliko", rekao je Plenković prije izbora. 

>> Kako se Plenkoviću omakla istina o pravoj svrsi ministarstava

Sada ima stabilnu i poslušnu većinu, ali neće s njom od početka početi raditi nešto korisno, nego kao i dosad cijediti građane i nizati prevare.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.