Reuters opet lažirao fotografije na štetu Izraela



REUTERSOVA fotografska služba ponovno se našla usred skandala, nakon što su s fotografija aktivista na čiji su se brod ukrcali izraelski komandosi digitalno uklonili nož i krv, te ranjenog izraelskog vojnika.

Da stvar bude još bizarnija, u laži ih je ponovno uhvatio blog Little Green Footballs, koji je svojedobno razotkrio kontroverzu s fotografijama Adnana Hajja u Libanonu. Grupa IHH iz Turske, koja je sponzorirala flotu od šest brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć u područje Gaze, objavila je nekoliko fotografija incidenta.

Na dvije od njih Reuters očigledno nije htio prikazati punu priču, pa je rezao neugodne dijelove. Kad se kaže neugodne dijelove, misli se na nož u ruci jednog od aktivista i tragove krvi, što se može vidjeti usporedbom fotografija.



Nije im prvi put

"To je vrlo neobičan način rezanja fotografije. Većina ljudi smatrala bi da je nož bitan za cijeli kontekst, posebno kad se uzme u obzir rasprava o tome jesu li aktivisti bili naoružani. Rezanje noža na slici vojnika koji je očigledno uboden se čini kao čudna urednička odluka. Osim ako netko nije htio sakriti nož", stoji na LGF-u.

Isti blog je 2006. uhvatio Reutersovog fotografa Adnana Hajja kako je Photoshopom obradio fotografije Bejruta nakon izraelskog zračnog napada, kako bi "pojačao" dim i razaranje. Nastala je kontroverza koji su neki kasnije posprdno nazvali "Prvim Photoshop ratom", a nanijela je veliku štetu ugledu te agencije.

"Sporne fotografije bile su namijenjene Istanbulu, a po normalnoj uredničkoj praksi, rezali smo rubove. Shvativši da je bodež nesmotreno izrezan, odmah smo uklonili i originalni set fotografija" pokušali su se opravdati u Reutersu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.