Rekordna inflacija u Francuskoj

Ilustracija: EPA

INFLACIJA je u Francuskoj ubrzala u srpnju više nego što se očekivalo i dosegla nove rekordne razine, u prvom redu zbog viših cijena energije i hrane, pokazali su danas objavljeni preliminarni podaci francuskog nacionalnog statističkog ureda Insee.

Potrošačke cijene porasle su u srpnju na godišnjoj razini 6.1 posto, iznad povećanja za 5.8 posto u lipnju. To je više od prosječnog očekivanja analitičara o 6-postotnom rastu.

Uzlazni trend inflacije uvelike je potaknut skokom troškova energije za 28.7 posto. Slijedi rast cijena hrane za 6.7 posto. Povećanje troškova usluga povezanih s ljetnim razdobljem također je poduprlo ukupni rast cijena u srpnju.

Rekordna stopa inflacije u EU

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene u srpnju povećane su za 0.3 posto, nakon 0.7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, u skladu s očekivanjima.

Inflacija u EU također je u srpnju porasla na novu rekordnu stopu od 6.8 posto, u odnosu na 6.5 posto u lipnju. Očekivana stopa iznosila je 6.7 posto.

Prethodno je najveća inflacija otkada se vode podaci bila 1997. godine. Na mjesečnoj razini harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) ojačao je 0.3 posto u odnosu na lipanj, kada je porastao 0.9 posto. I to je u skladu s prognozama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.