Rekordan broj novozaraženih u Sloveniji, epidemiolozi predlažu nove mjere

Foto: EPA

U SLOVENIJI su u zadnja 24 sata, uz 3123 testiranja, potvrđena 123 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je rekordan broj od početka epidemije, objavila je u srijedu slovenska vlada. 

Zadnjih tjedana broj novih zaraza u stalnom je porastu, a vlada je najavila da zbog sve većeg broja hospitaliziranih očekuje preustroj bolnica i otvaranje još jedne, četvrte covid bolnice, za što su pripreme u tijeku.

"Za razvoj epidemije i njenu kontrolu kritična će biti iduća dva tjedna", izjavio je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Prema podacima njegova ministarstva, trenutno je 975 aktivnih slučajeva, od čega je u bolnicama 61 oboljeli, što je vrlo veliko povećanje u odnosu na prošli tjedan.

U zadnja 24 sata najviše novozaraženih, njih 18, otkriveno je u Ljubljani, 15 u Rogaškoj Slatini te 10 u Mariboru.

Kacin: Situacija se ne popravlja

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin izjavio je dan ranije da Slovenija, ako stanje ostane ovakvo, ima dovoljno respiratora za sve bolesnike, istaknuvši da brojke novozaraženih pokazuju da se situacija s epidemijom ne popravlja te da se i dalje treba strogo držati propisanih epidemioloških mjera i restrikcija.  

Voditeljica vladina stručnog tima Bojana Beović rekla je dan ranije za Slovensku televiziju da je broj potvrđenih infekcija na 100.000 u zadnjih 14 dana prešao 40 te da je epidemija "u opsežnom zamahu", a da je osobito brine sve veći broj hospitaliziranih pacijenata i onih koji su na respiratoru.

Žarišta zaraze su privatne zabave, radna mjesta i škole, dodala je te istaknula posebno druženja u lokalima, zbog čega epidemiolozi vladi predlažu ograničenje rada gostionica i lokala u kasne noćne sate.

Ona je pozvala medije da svakodnevno konkretno informiraju građane kako se zaštititi i koje mjere trebaju primjenjivati, istaknuvši da je važno da se propisane mjere dosljedno provode, za što se treba pobrinuti i država.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.