Recesija otrijeznila građane: Hrvati sve manje uzimaju kredite

KREDITI koje su banke u lipnju dale građanima bili su za 2,7 milijardi kuna manji nego na kraju prošle godine dok je dug države bankama u šestom mjesecu ove godine za čak 8,6 milijardi kuna veći nego na kraju 2008. godine.

Po najnovijim podacima HNB-a, građani su od travnja do lipnja svoj dug za kredita smanjili za 3,1 posto ili tri milijarde kuna. Na kraju lipnja dug građana prema bankama za kredite iznosio je 123,8 milijarde kuna. Građani su najviše smanjili uzimanje kredita za automobile te onih najskupljih nenamjenskih. To je pokazatelj kako su Hrvati priču o recesiji zaista shvatili ozbiljno, a i očito nemaju novca za daljnja zaduživanja.

Čak 42 posto kredita građana otpada na stambene kredite, koji su po posljednjim podacima HNB-a iznosili 52 milijarde kuna. U posljednja tri mjeseca ti najpopularniji krediti za stambeno zbrinjavanje smanjeni su za milijardu kuna dok su na godišnjoj razini i oni ipak porasli za 7,8 posto ili 3,7 milijardi kuna. Na ovo smanjenje zaduživanja građana sigurno je utjecala i smanjena ponuda kredita banaka te njihova skupoća izražena u povećanju kamatne stope.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.