Ranjeni policajac i dalje kritično nakon operacije koja je trajala devet sati

IVAN GRBAVAC, 24-godišnji policajac kojega je u krvavoj pljački jučer ubio 28-godišnji razbojnik Kazimir Dužnović, prije samog ulaska spriječio je Melitu K. koja je u naručju nosila dvogodišnju kćer da uđe u sesvetsku poslovnicu Raiffeisen banke.

> Zlatko Marić: Da se moj zaštitar umješao, nastao bi masakr

Temeljni policajac, koji je prije 15 dana dobio policijsku značku i ovo mu je bio prvi zadatak, s 33-godišnjim kolegom Jadrankom Certinom ušao je u banku u kojoj je bila u tijeku pljačka i to kao dio prve patrole koja je došla na dojavu tihog alarma. Kazimir Dužnović i Kristijan P. iz Sesveta su u tim trenucima "pakirali" plijen i spremali se za bijeg, a kada su ugledali policajce koji su u tim trenucima ulazili u banku, Dužnović je ispalio rafal u njih.

No, prije ulaska u poslovnicu Ivan Grbavac je na vratima odgurnuo Melitu K. i instruirao je da bježi. Ona je zajedno s djetetom pala na tlo, što je iz dvorišta obližnje obiteljske kuće promatrao njen suprug Davor, koji je zatim dotrčao do svoje obitelji i pomogao im da se što prije sklone.

"Bilo je nevjerojatno i šokantno. Dok smo bježali, čuli smo pucnjavu. Sagnuli smo glave i bježali. Kako sam kasnije čuo, nastradao je taj policajac koji je odgurnuo moju ženu i na taj im način spasio živote. Moja supruga i dijete nisu ozlijeđeni, ali su u velikom šoku. Ne znam što bi bilo da se taj policajac nije na vrijeme pojavio ispred poslovnice. Možda danas ne bih više imao ženu i dijete", ispričao je Davor Jutarnjem listu.

Teško ranjenog policajca operirali gotovo cijelu noć

Grbavac je, podsjetimo, preminuo nakon što je Dužnović u njega ispalio jedan metak, a zatim i cijeli rafal kada se mladi policajac srušio na pod, dok je 33-godišnji Jadranko Certin sa sedam metaka pogođen u prsa i zdjelicu te se još uvijek bori za život u KBC-u Dubrava. Meci su mu smrskali deset kostiju u tijelu i izgubio je puno krvi. Gotovo devet sati liječnici su sinoć operirali Certina, a tijekom operacije potrošeno je gotovo 15 litara krvi. Tijekom dugotrajne i naporne operacije u kojoj je sudjelovalo nekoliko liječničkih timova, Certina su čak tri puta morali reanimirati. Liječnici još ne žele davati nikakve prognoze o Certinovom oporavku; njegovo stanje je i dalje kritično, a meci su navodno oštetili i neke vitalne organe među kojima su i pluća.

U jučerašnjem pohodu u unakrsnoj su vatri ranjena još tri policajca - Boško Čenan, Milovan Dakić i Kristijan Novosel, no oni su izvan životne opasnosti.

Danas je potvrđeno kako je Dužnović nakratko policiji umakao u obližnju zgradu i zakucao na vrata jednoj obitelji, koja ga je pustila u stan jer je bio ranjen u nogu. No, zasad nisu htjeli komentirati je li u tom momentu zatočio tu obitelj kao što su izvijestili pojedini mediji.

Kazimir Dužnović je ubrzo nakon pljačke uhićen s plijenom - 190.590 kuna i 9.120 eura , a pomagač Kristijan P. se nakon pregovora s policijom predao. Noćas su uhićena još dva muškarca za koje se smatra da su povezani s pokušajem pljačke - Miodrag Mišić koji je nađen na svojoj kućnoj adresi u Sesvetama te Kristijan Jurišić koji je doveden iz remetinečkog zatvora.

Njih dvojica uhićeni su nakon što je Kazimir Dužnović policiji ispričao kako su ga čekali iza poslovnice i trebali mu pomoći u bijegu, ali istražitelji su utvrdili da su oba muškarca imala alibi, te su pušteni nakon što je potvrđeno da nemaju veze s pljačkom.

Policija ne isključuje da je još ljudi bilo uključeno u organizaciju pljačke. Istraga je u tijeku.

"Zaštitar je vidio na videonadzoru počinitelja, način na koji je naoružan i što počinitelj radi, a policiji nije dao korisne informacije"

Policija još uvijek nije razgovarala sa osumnjičenikom, s obzirom da je zbog ozljede potkoljenice smješten u bolnicu. Doznaje se i da će biti ispitana odgovornost zaštitara tvrtke Sokol Marića.

"Zaštitar nije alarmirao policiju i nije ništa poduzeo po pitanju sprječavanja ovoga kaznenog djela. Inspektorat MUP-a obavit će nadzor nad ovim zaštitarom. Zaštitar je sve vidio što se događa na video nadzoru, ali o tome nije obavijestio policiju nego samo svoje nadležne'", kazao je Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije. Demantirao je da je zaštitar dojavio policiji za pljačku. "Dojava je došla od građana", kazao je.

"Zaštitar je vidio na videonadzoru počinitelja, način na koji je naoružan i što počinitelj radi. On kao stručna osoba za pitanja sigurnosti mogao je dati korisne informacije policiji, ali nije", naglasio je Borovec.

"Kad policajac umre na terenu to je podbačaj čitavog sustava"

"Koliko još policajca mora umrijeti?", zapitao se prvi čovjek Sindikata policije Dubravko Jagić i dodao kako netko mora odgovarati ukoliko je točno da je policijska patrola na mjesto oružane pljačke poslana bez odgovarajuće zaštite, odnosno pancirnih uniformi. Pridružio mu se i Zdravko Lončar, šef Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a koji, kako prenosi Croatian Times, kaže da smrt policajca na terenu pokazuje podbačaj čitavog sustava. "Možda nam je potrebno više zatvora. Pa neka onda drugi do mile volje pričaju da smo policijska država. Moramo poslati svim kriminalcima poruku da će njihovi zločini biti strogo kažnjeni", kaže Lončar.

Imali su pancirke u vozilu, ali im ni one ne bi pomogle

"Ophodnja koja je prva stigla na mjesto događaja u svom kompletu u vozilu je imala dvije pancirne balističke košulje i dvije automatske puške. Niti jedna redovna policija u Europi, a usudio bih se reći i u svijetu, ne nosi pancirke", kaže Borovec. "A da su ih imali - od ovakvog oružja i iz ovakve blizine ne bi im pružile adekvatnu zaštitu", dodao je.

Za Dužnovića je kazao da je bio je na izdržavanju kazne zatvora do 5. prosinca 2008. godine kada je otpušten na uvjetni otpust koji mu je trajao do 26. siječnja 2006. godine. Zbog 8 razbojstava tijekom 2004. godine osuđen je na 5,5 godina zatvora. Nedvojbeno je utvrđeno tko je ubio Grbavca i pokušao ubiti Certića, kazao je Borovec, te tko je počinio kazneno djelo razbojništva. Dodao je da je u trenutku pljačke u poslovnici banke bilo 15 stranaka i 8 zaposlenika od čega jedan zaštitar.

Baka ubojice: Imao je sve, što mu je trebalo da završi u zatvoru?

 “Joj, sine, nije valjda on neko zlo napravio”, zakukala je baka Kazimira Dužnovića, pljačkaša koji je odležao pet godina u zatvoru zbog nekoliko pljački. Izašao je tek prije dva mjeseca, a starica kaže da je nije posjećivao.

"Moja kći, njegova teta, pitala ga je: ‘Hoćeš li ići kod bake?’ A on je odgovorio: ‘Neću, jer znam što će mi ona reći!’ A ja sam ga kritizirala zbog toga što je napravio. Jer što mu je to trebalo da je završio u zatvoru? Imao je posao, radio je kao medicinski tehničar, ne znam na Šalati ili na Rebru, kupio je automobil. To mu je rekla i sutkinja kad mu je izricala presudu. Ali on je opet upao u neko loše društvo, imao je auto, razvozio ih. Znam da je taj auto uzeo na kredit, nije ga otplaćivao pa mu se majka, koja je umirovljena trgovkinja, morala zaposliti da bi vraćala taj kredit. Izišao je iz zatvora kad je ona otplatila zadnju ratu kredita, a to je bilo prije otprilike dva mjeseca", ispričala je plačući 87-godišnjakinja.

Faber: Ovo je najveća tragedija u povijesti hrvatske policije nakon Domovinskog rata

Mjesto zločina i KBC Rebro posjetio je sinoć vrh policije: ravnatelj policije Vladimir Faber, ministar policije Tomislav Karamarko i Dubravko Novak, a dočekao ih je ravnatelj KBC-a Milan Kujundžić.

Ravnatelj policije Vladimir Faber nazvao je krvoproliće u Sesvetama "najtragičnijim događajem u povijesti hrvatske policije nakon Domovinskog rata". Izrazio je sućut obitelji Grbavac i kazao kako se solidarizira s ostalim policajcima koji su ranjeni.  Posebno se zahvalio liječnicima koji rade na spašavanju života stradalih policajaca i poručio kako će unatoč svemu, policija ovaj slučaj riješiti profesionalno i zakonito.

Borovec je na presici izvijestio da su ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ravnatelj policije Vladimir Faber te još nekolicina kolega obišli ranjene policajce u KBC-u Rebro i KBC-u Dubravi, razgovarali s onima koji su mogli razgovarati sudeći po njihovom zdravstvenom stanju te sa liječnicima. Prognoze su na Rebru pozitivne, kazao je, a u KBC-u Dubrava Faber je razgovarao sa liječnikom koji je vodio višesatnu operaciju na Certinu.

"Radi o vrlo teškim ozljedama, opasnim po život. Ne bi se usudio davati nikakve prognoze", kazao je Borovec o stanju 33-godišnjeg kolege.

"Ovaj razbojnik koji ima 28 godina može nažalost za života izaći iz zatvora, a mladi život pokojnog kolege nikakva kazna ne može vratiti"

"Kolega, bio si anđeo. Ostat ćeš to vječno. Počivaj u miru božjem. Tvoji najmiliji će vječno patiti, a tebe ništa neće vratiti. Nadam se da tvoja žrtva neće biti uzaludna. Strah me da ću za pet godina ja biti upućen na takvu intervenciju i da će ispred mene stajati tvoj krvnik. Država ne ulaže puno u nas. Zato ću zamoliti boga da gada pogodim prije nego on mene. Dragi bože, ako ikako može, daj da ga pogodim u oko", poruka je koju je napisao G.B., Grbavčev kolega policajac na Facebooku.

On je samo jedan od stotina policajaca iz cijele Hrvatske te Grbavčevih prijatelja i poznanika koji su  nahrupili upisati svoju poruku i izraz sućuti obitelji Grbavac povodom Ivanove smrti na Facebook grupi "Posljednji pozdrav poginulom policajcu - Nek mu je laka hrvatska zemlja". Izražavaju i želje za što brže ozdravljenje četvorici ranjenih policajaca. Pokrenuta je i rasprava o tome treba li uvesti smrtnu kaznu za zločince poput Dužnovića ili postrožiti postojeću kaznu zatvora na doživotnu. Spominje se i treća mogućnost:

"Ode na odsluženje kazne 5 godina radi droge ili razbojništva i onda nakon godine dana dobije mjesec dana u komadu godišnjeg odmora. Pa nije ni loše u ovim hrvatskim zatvorima - iz njih 90 posto zatvorenika izlazi jače, luđe i sposobnije za učinit teška kaznena djela. Zakoni su dobri samo nema vlasti koja bi ih provodila kako treba jer se u nas zakoni tumače kako pojedinim moćnicima odgovara. Kad se napad na policajca bude tretirao kao napad na državu onda će pojedinci razmisliti vrijedi li udariti i pljuvati policiju. Smrtna kazna nije rješenje, već doživotna samica. Jer ovaj razbojnik koji ima 28 godina može nažalost za života izaći iz zatvora, a mladi život pokojnog kolege nikakva kazna ne može vratiti. Zašto se i nakon 30-40 godina još u narodu spominje Goli otok? Očito tamo nije bilo godišnjih odmora. Za ovakve kriminalce to je idealno rješenje", navodi M.Č.

Ivan Grbavac je rođen 1985. godine u Zagrebu. U listopadu 2007. godine se prvi puta zaposlio kao policajac i imao je status vježbenika do listopada 2008. godine.

A.B./J.C.
Foto: Siniša Sunara, Vjekoslav Skledar, Damjan Tadić, Mladen Šagovac (Cropix)/Facebook

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.