Radnici Kraša neće sudjelovati u ponudi za preuzimanje s Pivcima

Foto: Kraš

KRAŠ ESOP, tvrtka koja drži dionice radnika Kraša, danas je održala skupštinu na kojoj je odlučeno da neće sudjelovati u ponudi za preuzimanje kompanije s Mesnom industrijom braća Pivac, čija mogućnost je bila najavljena početkom rujna. Kako je pojašnjeno u izjavi za medije, od sudjelovanja su odustali jer nisu u mogućnosti osigurati održivu financijsku konstrukciju, ili, u prijevodu - nemaju novca.

“Sukladno Zakonu o tržištu kapitala obavještavamo da je dana 30.09.2019. godine KRAŠ d.d. Zagreb od KRAŠ-ESOP d.o.o. Zagreb zaprimio Obavijest o održanoj Izvanrednoj Skupštini. Skupština KRAŠ-ESOP-a glasala je protiv Prijedloga odluke o sklapanju Sporazuma o zajedničkom djelovanju s Mesnom industrijom Braća Pivac d.o.o. Vrgorac", stoji u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Rat za Kraš

Rat za Kraš, u kojem s jedne strane sudjeluje Mesna industrija braća Pivac, a s druge strane kompanija Kappa Star Limited srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, traje otprilike mjesec dana. Cijena dionice u tom je razdoblju porasla s ispod 400 na oko 1000 kuna. Šaranović je u posljednjih nekoliko tjedana, prema sadašnjem stanju u knjizi dioničara, skupio preko 18 posto dionica.

Krajem prošlog tjedna, na upit Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Kappa Star Limited odgovorila je da ne namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje kompanije.

Raspršena vlasnička struktura

Kraš ima prilično raspršenu vlasničku strukturu pa će biti vrlo zanimljivo pratiti kako će se cijela situacija razvijati.

Najveći pojedinačni vlasnik je Mesna industrija braća Pivac koja ima nešto više od 30 posto dionica. Na drugom mjestu je Kraš ESOP, odnosno radnici, s 18,45 posto dionica. Na treće mjesto se, kao što smo već spomenuli,  u samo nekoliko tjedana popeo Nebojša Šaranović, odnosno njegova kompanija Kappa Star Limited, koja drži dionice na skrbničkom računu Raiffeisen banke.

Iza njega su trezorske dionice Kraša, kojih je oko 5 posto, dok je Marica Vidaković sa svojih 8015 dionica na sedmom mjestu, među top 10 dioničara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.