Tko je Sijedi? Putin ga je predložio za novog šefa Wagnera

Screenshot: Rusija 1

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je borcima Wagnera da plaćenik Andrej Trošev preuzme zapovijedanje skupinom, barem se tako da naslutiti iz komentara koje je Putin dao za ruski dnevnik Kommersant. 

Izgleda da je Putin napravio podjelu između starijih boraca i vođe grupe Jevgenija Prigožina. List je izvijestio o sastanku koji je održao ruski predsjednik pet dana nakon propale pobune grupe Wagner u lipnju. Na sastanku su bili Prigožin i nekoliko desetaka starijih Wagnerovih boraca, piše CNN. 

Prigožin odbio prijedlog

Putin je za Kommersant kazao da Wagner ne postoji prema ruskom zakonu, dodajući kako će ruska vlada odrediti legalni okvir organizacije. Prema dnevniku, Putin je iznio niz opcija za budućnost Wagnerovih plaćenika, uključujući to da im čelnik postane “Sijedi”, odnosno Andrej Trošev, no Prigožin je to odbio. 

Vojnici Wagnera "mogli su biti okupljeni na samo jednom mjestu i nastaviti služiti. Za njih se ništa ne bi promijenilo, vodila bi ih osoba koja im je bila pravi zapovjednik u tom razdoblju", rekao je Putin. 

List navodi da je riječ o zapovjedniku zvanom Sijedi koji ih, po Putinu, zapravo vodi na ukrajinskom frontu zadnjih 16 mjeseci. "Mnogi zapovjednici Wagnera klimnuli su potvrdno glavom kada sam to rekao. No Prigožin, koji je sjedio ispred, to nije vidio te je kazao da se njegovi momci ne slažu s tim rješenjem", ispričao je Putin. 

Tko je Sijedi? 

Andrej Trošev je umirovljeni ruski pukovnik te osnivač i izvršni direktor grupe Wagner, navodi se u dokumentima sankcija koje su objavile Europska unija i Francuska.  

Trošev je bio načelnik stožera grupe Wagner tijekom njene prethodne operacije u Siriji, dodaje se. Sankcije Ujedinjenog Kraljevstva iz lipnja 2022. također identificiraju Troševa kao izvršnog direktora privatne vojne skupine koja je "vršila represiju nad civilnim stanovništvom u Siriji".  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.