Pukla ljubav: Rusi ponovo prijete obustavom plina Ukrajini

RUSKA naftna kompanija Gazprom najavila je ponovno rezanje isporuke plina Ukrajini i to zato što Naftogaz još uvijek nije platio isporučeni plin. Prema pisanju poslovnog dnevnog lista Kommersant, rok kojega su Rusi dali Ukrajincima je 8. ožujka.

"Ako zaključno sa 7. ožujkom na račun Gazproma ne sjedne 400 milijuna američkih dolara, nužno će biti ponovno prekinuti isporuku plina Ukrajini", rekao je financijski direktor Gazproma Andrej Kruglov nakon sastanka Upravnog odbora Gazproma.

Naftogaz je prošlog tjedna izvijestio kako problema s plaćanjem računa Gazpromu imaju zbog duga velikih potrošača.

Nova kriza na vidiku

Iz Gazproma su poručili kako će i dalje ispunjavati svoje obveze što se tiče transporta plina prema Europi te kako će biti smanjen jedino volumen plina koji će stizati Ukrajini.

Podsjetimo, siječanjska plinska kriza je započela nakon što je isporuka ruskog plina Ukrajini zbog neplaćenih računa prekinuta 1. siječnja ove godine.

Nakon međusobnog optuživanja i prebacivanja odgovornosti za to tko je kriv što Europi stižu manje količine plina, Rusija je 7. siječnja u potpunosti zatvorila plinovod. Kriza je okončana nakon gotovo dva tjedna, 20. siječnja, kad su u europske zemlje ponovno počele pristizati nove zalihe ruskog plina.

I.M.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.