U Ukrajinu stiglo 500.000 doza AstraZenecinog cjepiva

Foto: Epa

UKRAJINA je danas dobila prvu pošiljku 500.000 doza AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19, što će omogućiti početak cijepljenja, a prvi na redu bit će zdravstveni djelatnici koji su na prvoj liniji borbe s tom bolešću te vojnici.

Jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi, Ukrajina kasni za svojim susjedima u osiguravanju cjepiva za svojih 41 milijun stanovnika. Zatražila je od Europske unije da joj pomogne pošto je odbila rusko cjepivo Sputnik V.

"Počet ćemo cijepljenje što je moguće prije. Moramo se boriti protiv covida zajedno", objavio je na Twitteru predsjednik Volodimir Zelenski.

Umrlo više od 25.000 ljudi

Broj zaraženih koronavirusom počeo je ponovo rasti nakon zatišja za vrijeme stroge karantene na početku godine.

Vlada je otvorila mobilne bolnice na zapadu zemlje zbog naglog porasta broja zaraženih u regiji Ivano-Frankivsk.

Ukrajina je prijavila više od 1.3 milijuna zaraženih koronavirusom i 25.309 umrlih.

"Sada hitno puštamo pošiljku preko carine i cjepivo će odmah biti poslano u regije", objavio je ministar zdravlja Maksim Stepanov na Facebooku.

Cjepivo proizvedeno u Indiji

Ukrajina je planirala pokrenuti masovna cijepljenja sredinom veljače zahvaljujući globalnom programu COVAX, ali je to odgođeno zbog kašnjenja isporuke.

Cjepivo koje je stiglo u zemlju proizvedeno je u Institutu za serum u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva. Ukrajina ga je odobrila ovaj tjedan.

Ukrajina je dogovorila kupnju 17 milijuna doza cjepiva iz Indije, uključujući 15 milijuna doza Novavaxovog cjepiva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.