Prva noć u zatvorskoj ćeliji: Pogledajte Polančecov dom u idućih 30 dana

DAMIR POLANČEC u Remetinec je ušetao smireno, nekoliko sati nakon saslušanja kod suca istrage koji mu je odredio mjesec dana pritvora. I tako ga poslao u zagrebački zatvor koji proteklih mjeseci zbog afera u Podravci, HAC-u, HPB-u vrvi od bogatih menadžera.

Svojim ponašanjem Polančec ničim nije odavao dojam čovjeka kojemu prijeti deset godina zatvora. A upravo to je maksimalna kazna koju Polančec može dobiti, govori nam njegov odvjetnik Anto Nobilo pa zatim dodaje: "Mi, naravno, očekujemo da nikakve kazne neće biti". Za takav stav Polančec ima i više nego dovoljno razloga bio on kriv ili nevin; slučajevi korupcije na najvišoj razini u Hrvatskoj se rijetko kažnjavaju.

Suze sina razmetnoga

Polančec pak u zadnjih pola godine ni u kom slučaju nije bio neaktivan, barem ako je suditi po priči njegovog odvjetnika Ante Nobila. Nakon što je smijenjen s mjesta ministra, Polančec je dobro znao što ga čeka, pa je proveo gotovo svo vrijeme pokušavajući sanirati štetu od afere Spice.

Za pomoć se obratio brojnim investitorima, ali tek je u zadnjem pokušaju imao uspjeha. U konačnici je postignut nekakav dogovor sa srpskim tajkunom Rankom Mimovićem i njegovom tvrtkom Fia Energy. Ta tvrtka, dio Fia Grupe, trebala je od tvrtke Fima Ami Ltd. na Malti otkupiti 10,64 posto dionica koje su tijekom afere Spice promijenile vlasništvo. Novac od prodaje dionica iskoristilo bi se za saniranje štete.

No, kolika je šteta od same afere Spice, to još nije stopostotno utvrđeno. Podravka je jučer objavila da je u prošloj godini zabilježila 288 milijuna kuna gubitka, a procijenila je da je oko 270 milijuna tog gubitka nastalo upravo zbog afere Spice.

Polančec se, po Nobilu, vodio teorijom da će, ukoliko sanira štetu, optužnica protiv njega biti ublažena ili odbačena. Rekao je i da do posla nije došlo, jer je Državno odvjetništvo Polančeca uhitilo nekoliko dana prije sklapanja posla. 

Kako je spavao?

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec proveo je prvu noć u Remetincu, sam u jednokrevetnoj ćeliji, jer su nadležne službe procijenile kako je to dobro za njegovu sigurnost. U toj sobici blizak Sanaderovov suradnika može provesti maksimalno 30 dana, koliko je odredio sudac istrage, odnosno dok se ne ispitaju svi svjedoci.

> Ujutro mu stavili lisičine, popodne ga doveli u Remetinec: Polančecu prijeti 10 godina zatvora

Polančec ima pravo na televizor, ako ga sam donese, i mora ga ugasiti u 22 sata, dva sata dnevno smije šetati zatvorskim dvorištem, te na raspolaganju ima sobu za posjete. Zatvorsku hranu ne mora jesti, nego može naručiti hranu izvana.

Ujutro u lisičinama

Polančec je na Županijski sud u Zagrebu jučer doveden s lisičinama na rukama, njegov odvjetnik Nobilo kaže da se nije bunio jer je takva procedura. Također, nisu se bunili niti na odluku suca istrage koji je Polančecu odredio pritvor.

Loše stanje u zatvoru

Zatvor u Remetincu ima kapacitet za smještaj 560 zatvorenika, međutim u njemu se nalazi oko 850 zatvorenika i pritvorenika. Prosječno je u jednoj ćeliji smješteno šest do sedam osoba, dok je europskim standardom predviđeno da svaki zatvorenik ima prostor od minimum četiri kvadratna metra. Ustavni su suci donijeli odluku kojom Hrvatskoj Vladi daju rok od pet godina da poboljša uvjete boravka zatvorenika u Remetincu koji prema sadašnjem stanju krši osnovne europske norme u pogledu smještaja zatvorenika i pritvorenika u zatvorske ćelije. Ustavni sud je odredio da se kapacitet zatvora mora prilagoditi potrebama smještaja pritvorenika sukladno standardima Vijeća Europe i prakse Europskog suda za ljudska prava, a koji određuje da tretman zatvorenika ne smije biti ponižavajući.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.