Provala u prostorije "neposlušnih" studenata na Hrvatskim studijima, policija na fakultetu

Foto: Index/Anomija

NEPOZNATI počinitelj provalio je u prostorije udruga studenata Hrvatskih studija (HS) i otuđio dio opreme i dokumentacije. Na mjesto provale jutros je izašla policija koja trenutno radi uviđaj.

Epilog je to igre mačke i miša koju s buntovnim studentskim udrugama već gotovo godinu dana vode rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i nova uprava koju je postavio na HS-u na čelu s pročelnikom Mariom Grčevićem.

Članica Anomije, udruge studenata sociologije HS-a, Marija Antić, kaže da su još u listopadu 2016. studentske udruge Hrvatskih studija obaviještene da je Sveučilište njihovu zgradu dodijelilo Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) te da će oni tu graditi neku svoju bazu.

„Pročelnik HS-a Mario Grčević na to nam je poslao mail u kojem je obećao da će naći neke nove prostorije za udruge te da će on to brzo riješiti s rektorom Damirom Borasom“, kaže Antić.

„Nakon toga nije bilo nikakvih daljnjih informacija. Prošli tjedan u srijedu došli su izvođači radova DHMZ-a i postavili nam pitanje kako to da smo mi još uvijek tu, u istim prostorijama. Pritom su najavili da kreću s radovima u četvrtak, što znači danas“, ispričala je studentica sociologije za Index.



Što će biti s 250.000 kuna?

Članovi udruge odlučili su tražiti pročelnika Grčevića da im objasni što se događa. Dogovorili su sastanak s njime, a u međuvremenu su dobili dokumente koji pokazuju da je rektor Boras još prošle godine u studenom za studentske udruge namijenio drugu zgradu broj 38 na kampusu te da je u rujnu ove godine dao 250.000 kuna za adaptaciju.

„Mi te informacije ranije uopće nismo imali. Na sastanku u ponedjeljak postavili smo pitanje što je sa svime time. Dobili smo neke dvosmislene informacije prema kojima je zgrada koja je bila namijenjena za nas zapravo zgrada za rušenje, da je u GUP-u na tom mjestu predviđena zelena površina. Pitali smo kako su onda dobiveni novci za adaptaciju i hoće li oni biti vraćeni, budući da su namjenski dodijeljeni. Na to nam pročelnik odgovara da se ne zna, da će se novac možda prenamijeniti. Mi se ipak trebamo iseliti, a nudi nam se rješenje da se naše stvari uskladište u nekom hangaru, a da se mi sastajemo po učionicama koje budu slobodne. U tom trenutku sedam studentskih udruga (Scopus – filozofi, Anomija – sociolozi, Komuna – komunikolozi, Cassius – kroatolozi, Res publica – studenti latinskog, Feniks – psiholozi i Upsa – udruga za promicanje studentskih aktivnosti) odlučuje da se neće iseliti sve dok ne dobiju odgovarajuće rješenje jer su već godinama u posjedu prostorija, a također je za njih izdvojen zamjenski prostor i novac. Mi smo u utorak o toj odluci obavijestili Upravu. Jučer je bio praznik, a kada smo jutros došli, vidimo da je u sve naše udruge provaljeno. Vrata su obijena, neke stvari su nam nestale, ukradene su, a neke su prenesene po drugim udrugama. Nestala su nam neka računala, aparati za fotokopiranje, neke knjige iz filozofije i sl. Istovremeno, vjerojatno u organizaciji Uprave, dolazi traktor da preveze naše stvari. Kako su vrata obijena, više ne možemo zaštititi našu imovinu pa se čini da stvarno nemamo drugog rješenja. No mi, članovi, najvjerojatnije ipak nećemo prihvatiti preseljenje“, kaže Antić.

Dio imovine udruge studenata sociologije Anomija pronađen je u prostoru udruge za promicanje studentskih aktivnosti UPSA.



Odmazda nad neposlušnim studentima
 

Iz dokumenata koje je dobila redakcija Indexa vidljivo je da Grčević i rektor Boras nisu održali svoja obećanja, ali i da se nisu držali zakona.

Naime, u zakonu piše da je Sveučilište, u okviru svojih mogućnosti, studentskim udrugama dužno osigurati prostorije za rad.

„Naravno, taj okvir mogućnosti može se svakako tumačiti. Međutim, ako postoji odluka rektora o novim prostorijama te ako je za tu svrhu izdvojen novac, mi smo protumačili da postoje i mogućnosti“, tumači naša sugovornica.



Na pitanje misle li da bi to mogla biti neka osveta protiv udruga koje su progovorile protiv nelegalnih zbivanja na HS-u – Borasova nasilnog postavljanja novog vodstva, nezakonitog degradiranja centra na razinu odjela, neprodužavanja ugovora nepoćudnim profesorima, zapošljavanja podobnih kadrova i sl. – Antić kaže da ima razloga da se stekne takav dojam.

„Ne mogu ništa tvrditi, kao što ne znam ni na što će otići novac koji je izdvojen i koji je završio na računu HS-a. Međutim, posljedica ovakvog razvoja stvari bi mogla biti da se stvarno rasture studentske udruge jer neće imati gdje raditi. Nećemo moći organizirati ni konferencije, tribine, simpozije, sve ono što redovno radimo“, upozorila je Antić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.